Jak na sekanou a z jakého masa je nejlepší?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Sekanou všichni důvěrně známe. Pečeme ji z mletého masa, přidáváme různé druhy koření, někdy i další ingredience, jako je třeba sýr, zelenina apod. Ve světových kuchyních se z mletého masa připravuje spousta různých jídel a specialit. V české kuchyni ale bohužel většinou naše snažení začne u karbanátků, pokračuje sekanou a končí u masových kuliček v rajčatové omáčce. Možná ještě tak tatarák z kvalitního mletého hovězího. Ale sekaná do naší kuchyně prostě patří a máme ji rádi.

Koupí mletého hovězího masa všechno začíná. Velmi důležitý okamžik, který rozhodne o kvalitě pokrmu. Dnes si v dobrých řeznictvích můžete za příplatek nechat umlít maso, které si vyberete. Vyberete si, jestli chcete mleté maso jednodruhové, nebo směs. Klasika je směs hovězího a vepřového. Podle znalců je ale chuťově nejlepší směs z vepřového, hovězího, a menšího množství telecího masa. Mleté maso ale může být třeba i drůbeží nebo dokonce z ryb. To si ale většinou připravíme doma sami.

Samozřejmě by umleté maso mělo být čerstvé. Mělo by mít jasně růžovou až červenou barvu, podle druhu masa a podle obsahu tuku. Mělo by mít výrazné kontury po mletí, a nesmí být mazlavé a našedlé. To totiž znamená, že není úplně čerstvé. Samozřejmě musí „vonět“ a ne zapáchat.

Doma maso skladujeme v chladnu, protože je na tvorbu bakterií mnohem choulostivější než nemleté maso. Nejlepší je, co nejrychleji ho tepelně zpracovat. Pokud kupujeme balené mleté maso v supermarketech, pozorně si přečteme složení, někdy se do mletého masa přidává sůl a konzervační prostředky. I balené maso z obchodu by nemělo být umleté dříve než před 24 hodinami.


Pokud chceme mít jistotu, z jakého masa budeme tu sekanou péct, nezbývá, než umlít si ho doma. Na sekanou se preferuje směs hovězího a vepřového masa a měla by být ze 70 % libová. Co se týká koření, bylinek a dalších dochucovadel, asi si každý vybere podle svých představ a chuti. Výborná sekaná je také ta, která se ještě obalí anglickou slaninou a peče se ve slaninovém kabátku. Určitě ale máme svou vlastní představu, jak by měla ta naše sekaná vypadat a chutnat.

Z těsta vytvoříme klasickou šišku, nebo pečeme sekanou ve formě. Třeba v té na biskupský chlebíček, ale jsou i jiné tvary.

Klasická a velmi oblíbená sekaná chutná s bramborovou kaší či s vařenými nebo šťouchanými bramborami. Ale ani zeleninové přílohy nejsou špatnou volbou, záleží čistě jen na vás.

Nemáte-li vlastní oblíbený recept na sekanou, najdete ho i tady.

Sekaná

Sekaná


Klasika jakou všichni známe. Jednoduchá příprava a známá chuť.


Sekaná pečená v listovém těstě

Sekaná pečená v listovém těstě


Slavnostnější verze, chutná například s dušenou zeleninovou směsí.


Sekaná z cukety

Sekaná z cukety


Tak tady mleté maso nepotřebujete. Tahle sekaná je úplně jiná. Ale stojí za to ji vyzkoušet.


Sekaná ve slanině

Sekaná ve slanině


Šťavnatá a lahodná sekaná zase trochu jinak. Třeba s tou bramborovou kaší.


Sekaná v kabátku se zeleninou a sýrem

Sekaná v kabátku se zeleninou a sýrem


Je výborná a pikantní, voní sýrem, česnekem a cibulí. Vařené brambory polité máslem k ní budou chutnat.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak na sekanou a z jakého masa je nejlepší?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Jak na sekanou a z jakého masa je nejlepší?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, sekanou, jakého, masa, nejlepší?.

Kde najít informace



×