Bezové mámení začíná. Startuje sezona oblíbené léčivky!
Bez černý je tradiční léčivkou, která se používá už po staletí. Lidé ve středověku mu připisovali čarodějnou moc a věřili, že v kmenech tohoto keře bydlí dobré víly, které umí ochránit například nenarozené děti. Kmen bezu proto uctívaly těhotné ženy, ale keř byl a stále je velmi oblíbený i v lidovém léčitelství. Na jaře se sbírají jeho květy, na konci léta pak zralé plody.
Sice se jedná o keř, ale dorůstat může až do výšky sedmi metrů. Bez černý roste podél cest, na okrajích lesů, luk i v zahradách. Typické jsou pro něj krémově zbarvené, velké květy, které vydávají lehký zápach. I proto se bezu lidově přezdívalo smradinky. Tmavě fialové plody této rostliny uzrávají na konci léta, konkrétně v srpnu a jde o zboží velmi žádané. Malé kuličky chutnají především ptákům, kteří jsou schopní úrodu v krátké době sklidit.
Pro zdraví
"Před heřmánkem smekni, před bezem klekni" – znělo staré přísloví našich předků, kteří si běžně dostupného keře velmi vážili. Květy bezu lze nasušit na čaj, jenž v teplé variantě pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě, horečce a podporuje pocení. Oslazený nápoj má mírně projímavé účinky. Chladný neslazený čaj uleví při žaludečních a střevních obtížích, při plynatosti a pozitivní vliv má i při menstruačních bolestech. Jeho účinky jsou však ještě širší, a tak vlažný čaj mohou popíjet lidé trpící vysokým tlakem či chorobami močového ústrojí.
Sirup, který je top
Bezové květy však mají širší využití. Připravit se z nich dá velmi chutný sirup, který je v českých kuchyních stále populárnější. Osladit ho lze cukrem nebo medem a jako okyselující prostředek použít citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Sirup z čistě přírodních surovin je zdravější, negativem je však kratší doba spotřeby.
Bezinkové víno i povidla
Jaro patří bezovým květům, konec léta pak jeho plodům. Drobné kuličky jsou napumpované vitamínem C, A i vitamíny skupiny B. Kromě toho obsahují třísloviny, pektin i kyselinu jablečnou, která se stará o nakyslou chuť plodů.
Z bezových kuliček se připravuje oblíbené bezinkové víno, které nejen skvěle chutná, ale v rozumné míře je prospěšné i našemu zdraví. Plody bezu jsou vhodné také pro přípravu povidel, která se připravují z rozvařených kuliček, cukru, citronu, skořice, hřebíčků a pektózy. Povidla lze užívat po lžičkách jako lék při zánětech nervů, revmatismu a bolestech hlavy. Namazat si je ale můžeme i na chleba.
I bezinkové plody můžeme podobně jako květy nasušit, zalít studenou vodou, nechat povařit, luhovat, scedit a popíjet. Odvar by měli užívat zejména diabetici.
Bezinková šťáva
Velmi populární je šťáva z bezinek, z níž lze připravit například osvěžující letní limonádu.
Bezinkový kompot
Z plodů bezu černého můžeme připravit i chutný a zdravý kompot. Podávat ho lze třeba jako přílohu k masu.