Podzimní piccalilli s hruškou recept
Podzimní piccalilli s hruškou je typické britské pikantní chutney. Podává se hlavně k sýrům, ale i ke studeným pečeným masům a bývá v Anglii součástí vánočního menu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 malé květáky
- 6 hrušek
- 600 g cukety
- 50 g nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce semínka koriandru
- 5 lžic hořčičného prášku
- 300 g cukru krupice
- 400 g nakládaných cibulek
- 100 g soli
- 3 lžíce hořčičného semínka
- 1,7 l jablečného octa
- 3 lžičky kurkumy
- 8 lžic kukuřičné mouky
Způsob přípravy
Podzimní piccalilli s hruškou je typické britské pikantní chutney. Podává se hlavně k sýrům, ale i ke studeným pečeným masům a bývá v Anglii součástí vánočního menu. Všechnu zeleninu a hrušky nakrájíme na malé kousky, promícháme se solí a zalijeme 2 l vody. Přikryjeme, a necháme uležet do druhého dne. Pak vodu slijeme a zeleninu s hruškami propláchneme. Ve velkém kastrole ji pak společně s hořčičným semínkem, octem, koriandrem, zázvorem a cukrem přivedeme k varu a dusíme asi 10 minut. Zelenina by měla být měkká, ale ne rozvařená.
Směs zeleniny a hrušek přendáme z kastrolu do zvláštní nádoby. Nyní v míse smícháme kukuřičnou mouku, kurkumu a hořčičný prášek. Do této směsi pak za stálého šlehání nalijeme zbylý horký ocet a vyšleháme žlutou omáčku bez hrudek. Omáčku vrátíme do kastrolu, přivedeme k varu a za jejího mírného probublávání a míchání ji vaříme asi 4 minuty, až zhoustne. Pak kastrol odstraníme z plotny, přidáme dušenou zeleninu s hruškami a můžeme plnit do sklenic. Uzavřené sklenice uskladníme v chladnu a necháme pár dní uležet.