Rajčatová omáčka sugo recept
Italská kuchyně se bez rajčatové omáčky téměř neobejde. Používá se při přípravě masových ragú, těstovin i jako omáčka na pizzu. K její výrobě je třeba větší množství rajčat, nejlépe těch masitých, které mají hodně dužiny. Použít se dají i rajčata pasírovaná, tzv. passata di pomodoro. Sugo je dobré vařit ve větším množství, a pak zavařit do uzavíratelných sklenic pro pozdější potřebu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 kg rajčat
- 400 g řapíkatého celeru
- 400 g cibule
- 5 stroužků česneku
- 100 ml olivového oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce octa Aceto balsamico
- 12 snítek tymiánu
- 10 snítek oregana
- 5 snítek rozmarýnu
- 6 bobkových listů
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Ostrým nožem z rajčat vykrojíme „bubáka“, rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Čerstvé bylinky a bobkové listy vložíme do sáčku na koření nebo je svážeme nití. Řapíkatý celer zbavíme dřevnatých konců a vytáhneme z něj vlákna. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek najemno.
Ve větším hrnci zahřejeme olivový olej, přidáme cibuli, řapíkatý celer a vše podusíme. Není žádoucí, aby cibule chytla tzv. barvu. Měla by být pouze dosklovata. Do hrnce přisypeme česnek a krátce ho orestujeme. Směs zasypeme cukrem, který necháme rozpustit.
Do hrnce vsypeme rajčata, 2 lžičky soli, svázané nebo v pytlíku uložené bylinky. Základ omáčky přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme 45 minut probublávat.
Z hrnce vyjmeme bylinky, sugo dochutíme octem a pokud bude třeba, tak i solí.