Co jíst na zlepšení nálady?
Každý má svůj zaručený recept na depku, někdo sáhne po sladkém, jiný po slaném či kyselém. Avšak né vždy se dostaví zlepšení nálady a pohoda. Je to jednoduše proto, že jen některé potraviny obsahují látky, které působí pozitivně na náš mozek a které napomáhají k vylučování hormonu štěstí – serotoninu. Serotonin má na svědomí dobrou náladu, pozitivní emoce a radost. Běžně jej tělo vylučuje např. při smíchu a sportu.
Jak to tedy je?
Podporu tvorby serotoninu má na svědomí aminokyselina L-tryptofan, kterou si náš organismus neumí vyrobit sám. L-tryptofan získáváme výlučně z potravy. Také vitaminy skupiny B a hořčík pozitivně ovlivňují naší náladu. Možná se budete divit, o které potraviny se jedná, je jich opravdu mnoho. A dá se z nich krásně sestavit jídelníček.
Potraviny obsahující L-tryptofan jsou například, mléčné výrobky, listová zelenina, maso, celozrnné pečivo, banány, ořechy, chřest, neloupaná rýže a slunečnicová semínka. Také alkohol tuto aminokyselinu obsahuje, avšak ten se musí užívat v malých dávkách. Při vyšších dávkách se dostavují nežádoucí účinky a závislost. Také nikotin sem patří, ale ten se rozhodně nedoporučuje, jelikož ničí naše zdraví.
Potraviny obsahující hořčík jsou například, luštěniny, kakao, sójové výhonky, tmavě zelená listová zelenina a také banány, ořechy a opět celozrnné pečivo.
Potraviny obsahující vitaminy skupiny B jsou například, jáhly, polotvrdé a tvrdé sýry, kvasnice, ale opět maso, luštěniny, ořechy, listová zelenina a celozrnné pečivo.
Naší náladu mohou ovlivnit i nápoje. V zimním období, kdy je méně slunce, se doporučují bylinkové čaje - meduňka, mateřídouška či třezalka. Také kvalitní pražená zrnková káva nabudí náš organismus a k ní si můžete dopřát kvalitní čokoládu. Nejlépe s vysokým obsahem kakaa (tzn. více než 70%). Horká čokoláda je též dobrá. A jak již bylo zmíněno, alkohol v rozumné dávce, tzn. maximálně 1-2dcl vína nebo 0,3dcl piva denně.