Čas na domácí pečení je možná právě teď

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

V současné situaci, kdy většina z nás tráví mnohem více času doma než jsme byli zvyklí, můžeme si vyzkoušet, jak snadné je péct domácí chleba, housky, rohlíky, bagety, žemle a jiné a jiné druhy běžného pečiva, které většinou téměř denně nakupujeme v supermarketech.

Mnoho z nás už to asi dávno občas dělá, ale ještě pořád je dost těch, kteří si říkají, zda to za to vůbec stojí, když vlastně všude v obchodech máme na výběr tolik druhů čerstvého pečiva.

Tak především, je to opravdu snadné. V kuchařkách nejdeme stovky receptů na oblíbené pečivo. A to receptů na pečivo nejen z běžných druhů mouky, jako je třeba žitná nebo pšeničná. Můžeme si doma upéct rohlíky, housky, bagety nebo chleba. A můžeme upéct pečivo snadno i pro ty, co nesnáší lepek.

Další důležitou věcí jsou použité suroviny. U pečiva upečeného doma jsme si jisti jaké, a zda opravdu kvalitní, suroviny použijeme. Nehledě na to, že v pekařském průmyslu se často přidávají do těsta různé přídavné látky, které zvyšují jeho trvanlivost, měkkost, vytvářejí lákavou vůni apod. Ty do našeho domácího pečiva přidávat rozhodně nemusíme.


Kromě toho, čerstvé pečivo v supermarketech ve velké většině zase tak úplně čerstvé není. Hodně se používají polotovary, které se jen čerstvě rozpečou. Naštěstí už je to u těchto druhů pečiva uváděno, ale vlastně je jich převážná většina. A rozpečený rohlík se tomu našemu připravenému doma opravdu jen těžko vyrovná. Také víme, že mnoho kupovaného tmavého pečiva je často z bílé mouky a je dobarvováno karamelem. Není to nejspíš nic, co by nám mělo nějak výrazně škodit, ale chceme-li pečivo z tmavé mouky, tak si ho přece raději upečeme přímo z tmavé mouky.

Pečivo je základní potravinou ve většině světových kuchyní. U nás jsou to třeba ranní rohlíky nebo housky, ve Francii křupavá bageta, známe i italskou ciabbatu, anglické briošky.

Mějme ale na paměti, že ani s pečivem se to nesmí nijak přehánět. Lepek, který obsahuje, je pro náš trávicí systém velkou zátěží a je dobré pro odlehčení konzumovat občas bezlepkové obiloviny, jako jsou jáhly, rýže, kukuřice, pohanka apod.

Máte-li domácí pekárnu, pečení je opravdu snadné. Stačí mít všechny potřebné suroviny a pekárna vše ostatní udělá za vás. Ale ani pečení v troubě není nic složitého. Každý jistě upekl doma nějaké koláče, dorty, buchty. A pečení slaného pečiva se zase tak neliší. Není nic jednoduššího, než vyzkoušet některé z mnoha receptů. A věřte, že vůně čerstvě upečeného chleba, křupavých rohlíků nebo sýrem vonících žemlí, je tou nejlepší odměnou.

 

Domácí housky

Domácí housky


Kromě kmínu můžete housky pro změnu posypat třeba lněnými nebo slunečnicovými semínky.


Domácí chleba

Domácí chleba


Zkuste si ho namazat máslem a zlehka posolit. Nebo ho jen natřete domácí marmeládou.


Slané bezlepkové preclíky

Slané bezlepkové preclíky


Rychlý a jednoduchý recept. Jsou skvělé jako pohoštění k pivu či vínu.


Rohlíky

Rohlíky


Posypané hrubou solí a kmínem. Raději jich upečte hodně, určitě se po nich jen zapráší.


Bavorské žemle s cibulkou

Bavorské žemle s cibulkou


Výborné pečivo, které může být skvělou svačinou nebo snídaní. I samotné.


Domácí sýrové žemle

Domácí sýrové žemle


Můžete při pečení použít i více druhů sýra, nemusí to být jen ementál.


Francouzská bageta

Francouzská bageta


Křupavé a voňavé pečivo ke všem druhům sýra, nebo k výbornému džemu. A stačí třeba jen namazat máslem.


Bezlepková veka na chlebíčky

Bezlepková veka na chlebíčky


I ten kdo nesnáší lepek ,si může dopřát tolik oblíbené obložené chlebíčky. Je to jednoduché.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Čas na domácí pečení je možná právě teď, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: Čas, domácí, pečení, možná, právě, teď.

Kde najít informace



×