Domácí sýrové žemle recept
Domácí sýrové žemle nemusí kynout a tím se jejich příprava zkrátí. Voní sýrem a rozhodně se po nich jen zapráší.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 460 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 250 g ementálu
- čerstvá bazalka
- 220 ml mléka
- 60 g másla
- 0,5 lžičky jedlé sody
- sůl
- olej
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ementál nahrubo nastrouháme. V míse smícháme mouku s jedlou sodou a špetkou soli.
Nyní postupně do mouky přidáme rozpuštěné máslo, vlažné mléko, nadrobno nasekanou bazalku a asi 2/3 nastrouhaného sýra. Důkladně uhněteme hladké těsto.
Z těsta mokrýma rukama vytvoříme menší bochánky. Naskládáme je na olejem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylým sýrem. V předehřáté troubě pak žemle pečeme dozlatova, přibližně 25 minut.