Domácí housky recept
Domácí housky jsou rozhodně chutnější než ty kupované. Už jen proto, že je sníme úplně čerstvé, totiž hned jak vychladnou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 lžička cukru krupice
- 300 ml mléka
- sůl
- kmín, hrubá sůl nebo mák na posypání
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce sušeného droždí
Způsob přípravy
Domácí housky jsou rozhodně chutnější než ty kupované. Už jen proto, že je sníme úplně čerstvé, totiž hned jak vychladnou. Do trošky vlažného mléka nasypeme sušené droždí, lžičku cukru a špetku soli. Promícháme a uložíme přikryté utěrkou na teplé místo. Když kvásek vzejde, přidáme ho do větší mísy, kam jsme si už nasypali prosátou hladkou mouku. Vše osolíme a přidáme zbytek mléka, žloutek a rozpuštěné mléko. Nyní těsto důkladně prohněteme až je hladké a nelepí se na mísu. Důkladné zpracování těsta je velmi důležité.
Na pomoučený vál si připravené těsto vyklopíme, poprášíme ho moukou a necháme kynout asi půl hodiny. Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 dílů a každý díl ještě na 3 kousky. Z každého kousku pak uválíme krátký váleček. Každou housku upleteme jako copánek ze tří válečků. Housky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a každou potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme buď hrubou solí, kmínem, mákem nebo lněným semínkem. Necháme na plechu ještě odpočinout, mezitím předehřejeme troubu na 170 stupňů a pečeme asi 25 minut.