Květen, měsíc chřestu je zase tady
Tato jemná a křehká zelenina lahodné chuti se nám totiž nabízí jen ve velmi malé části roku. A právě v květnu vrcholí chřestová sezóna. Tudíž je květen tím nejvhodnějším měsícem pro vyzkoušení některého z desítek různých receptů na přípravu chřestu.
V kuchyni používáme nejčastěji dva druhy chřestu, bílý a zelený. Bílý roste v zemi a úplně přikrytý před světlem, zelený roste nad zemí. Liší se chutí, ale i například i obsahem vitamínů. Zelený chřest, je-li mladý, se nemusí loupat a má víc vitamínů, bílý chřest loupeme pokaždé a má mnohem jemnější chuť než zelený.
Chřest je vynikajícím zdrojem draslíku a vitamínů, hlavně vitamínu C. Také obsahuje spoustu vlákniny a přírodních antioxidantů a tak bychom ho měli, když je to možné, využít ve svém jídelníčku. Právě na jaře si totiž naše tělo velmi žádá zvýšený příjem všech těchto látek.
A jak se chřest připravuje? Asi nejznámější je klasika, s holandskou omáčkou. Ale rozhodně to není jediný způsob. Jednoduchá a rychlá příprava pokrmů je jednou z dalších výhod chřestu. A hlavně, jeho delikátní lahodná chuť nás v chřestové sezóně vždycky naláká, a tak znovu hledáme staré a zkoušíme nové recepty na jeho přípravu. Můžeme spoustu těch vyzkoušených nabídnout i zde, tady je malá ukázka.

Vařený chřest s holandskou omáčkou
Tato, dnes už klasika, s lahodnou chutí v jemné omáčce nás nikdy nezklame.

Francouzský zapečený chřest s parmezánem
Slaný koláč bez mouky připravíme z mladého zeleného chřestu.

Jarní salát s chřestem
Spousta jarní zeleniny, aromatický sýr a oříšky, to jsou hlavní ingredience pro zdravý salát.

Krémová chřestová polévka
Pikantní a přitom jemný krém plný bylinek, je nejlepší s opečenými krutony a vařeným vejcem.

Zelené rizoto s chřestem
Rýže jen se zelenou zeleninou, bílým vínem. A samozřejmě, chřest a víno k sobě prostě patří.