Víte proč bychom si měli občas zařadit do jídelníčku avokádo?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Avokádo se v poslední době stále častěji objevuje v internetových receptech a ti, kdo je již vyzkoušeli, se k nim často vrací. A dělají dobře. Toto ovoce, není to totiž zelenina, jak se někteří domnívají, má kromě nesčetných možností uplatnění v naší kuchyni, také spoustu vitamínů a živin, které velmi prospívají našemu zdraví.

Avokádo je původem z Mexika, které je nyní jeho předním světovým vývozcem i spotřebitelem. Roste na stromě s půvabným názvem hruškovec přelahodný, je 7 až 20 cm dlouhé a jeho váha může dosáhnout až jednoho kilogramu. Zralé avokádo má tmavozelenou až černou barvu, uvnitř je žluté a měkké. Má velkou, nejedlou pecku, kterou ze zralého plodu snadno odstraníme.

Zralý plod obsahuje bohaté množství minerálních látek, jako je fosfor, hořčík, měď a i draslík, kterého má dokonce ještě víc než banán. Obsahuje jen velmi málo cukru, zato je bohaté na zdravé rostlinné tuky. A také na vlákninu a bílkoviny. Z množství vitamínů jsou to především vitamíny skupiny B, vitamín C a E.

Takže avokádo je zdraví prospěšné ovoce a opravdu bychom na něj neměli zapomínat a občas ho zařadit do svého jídelníčku.. Samozřejmě, pokud se budeme avokádem přecpávat, tak to našemu zdraví určitě neprospěje. Pestrá strava je přece základ zdravého stravování.


A jak avokádo připravit? Je stravitelné jak za syrova, tak tepelně upravené. Asi nejznámější jídlo z avokáda je guacamole, mexická pomazánka. Avokádo ale můžete jen nakrájet na plátky, osolit a použít ho na chleba jako máslo. Přidává se do salátů, připravují se z něj omáčky a pomazánky, mnoho dalších receptů najdete i na naší stránce. Připravuje se ale i na sladko, v různých dezertech je oblíbené hlavně v Brazílii. Také se přidává do smoothie a jiných míchaných nápojů.

Avokádo neobsahuje laktózu, je tedy skvělou surovinou i pro vegetariány a vegany. Podle některých vědeckých studií má příznivý vliv na srdce, snižuje krevní tlak a cholesterol, pomáhá při onemocněních kůže, jater a močových cest. Našemu zdraví prospívá, takže když si jím občas obohatíme náš jídelníček, uděláme jen dobře. Několik našich nejoblíbenějších receptů je zde.

Guacamole

Guacamole


Klasická mexická pomazánka. Pozor, nedávejte ji chladit, ztrácí tím svou typickou chuť.


Avokádo s tuňákem

Avokádo s tuňákem


Zdravý salát, nebo je to pomazánka? Jednoduché a moc dobré.


Avokádové vejce se slaninou

Avokádové vejce se slaninou


Rychlé, jednoduché, rozhodně stojí za vyzkoušení.


Kuře s avokádem

Kuře s avokádem


Neobvyklý recept na kuřecí prsa. Proč nezkusit kuře trochu jinak.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Víte proč bychom si měli občas zařadit do jídelníčku avokádo?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: víte, proč, bychom, měli, občas, zařadit, jídelníčku, avokádo?.

Kde najít informace



×