Víte proč bychom si měli občas zařadit do jídelníčku avokádo?
Avokádo se v poslední době stále častěji objevuje v internetových receptech a ti, kdo je již vyzkoušeli, se k nim často vrací. A dělají dobře. Toto ovoce, není to totiž zelenina, jak se někteří domnívají, má kromě nesčetných možností uplatnění v naší kuchyni, také spoustu vitamínů a živin, které velmi prospívají našemu zdraví.
Avokádo je původem z Mexika, které je nyní jeho předním světovým vývozcem i spotřebitelem. Roste na stromě s půvabným názvem hruškovec přelahodný, je 7 až 20 cm dlouhé a jeho váha může dosáhnout až jednoho kilogramu. Zralé avokádo má tmavozelenou až černou barvu, uvnitř je žluté a měkké. Má velkou, nejedlou pecku, kterou ze zralého plodu snadno odstraníme.
Zralý plod obsahuje bohaté množství minerálních látek, jako je fosfor, hořčík, měď a i draslík, kterého má dokonce ještě víc než banán. Obsahuje jen velmi málo cukru, zato je bohaté na zdravé rostlinné tuky. A také na vlákninu a bílkoviny. Z množství vitamínů jsou to především vitamíny skupiny B, vitamín C a E.
Takže avokádo je zdraví prospěšné ovoce a opravdu bychom na něj neměli zapomínat a občas ho zařadit do svého jídelníčku.. Samozřejmě, pokud se budeme avokádem přecpávat, tak to našemu zdraví určitě neprospěje. Pestrá strava je přece základ zdravého stravování.
A jak avokádo připravit? Je stravitelné jak za syrova, tak tepelně upravené. Asi nejznámější jídlo z avokáda je guacamole, mexická pomazánka. Avokádo ale můžete jen nakrájet na plátky, osolit a použít ho na chleba jako máslo. Přidává se do salátů, připravují se z něj omáčky a pomazánky, mnoho dalších receptů najdete i na naší stránce. Připravuje se ale i na sladko, v různých dezertech je oblíbené hlavně v Brazílii. Také se přidává do smoothie a jiných míchaných nápojů.
Avokádo neobsahuje laktózu, je tedy skvělou surovinou i pro vegetariány a vegany. Podle některých vědeckých studií má příznivý vliv na srdce, snižuje krevní tlak a cholesterol, pomáhá při onemocněních kůže, jater a močových cest. Našemu zdraví prospívá, takže když si jím občas obohatíme náš jídelníček, uděláme jen dobře. Několik našich nejoblíbenějších receptů je zde.