Rohlíky recept
Už jste si vyzkoušeli upéct doma rohlíky? Nebojte se, pojďte na to!
(celý recept)
Ingredience receptu
- mák
- 1 ks vaječný žloutek
- sůl
- 3 hrnky mouka - polohrubá
- 1 ks celé vajíčko na pomazání
- sůl - hrubá
- tuk nebo pečící papír
- 0,5 kostky droždí
- mouka - hladká (na posypání silikonového válu)
- 1 hrnek polotučné mléko
- 2 polévkové lžíce pravé máslo
- 3 hrnky mouka - polohrubá
- 1 kávová lžička cukr - např. krupice, krystal
- kmín celý
Způsob přípravy
Připravíme si větší hrnek a rozdrobíme do něj droždí s cukrem. Nandáme polévkovou lžíci polohrubé mouky a přilijeme 1/2 hrnku teplého mléka. Necháme na teplém místě vzejít.
Dáme si rozehřát máslo. Přelijeme do mísy. Nasypeme polohrubou mouku. Nandáme hotový kvásek. Potom půl hrnku mléka se žloutkem. Lehce přisolíme. Důkladně zamícháme a dáme kynout.
Na silikonový vál si dáme trochu hladké mouky. Válečkem vyválíme z těsta obdélník. Výška těsta asi půl centimetru. Zatočíme trojúhelníky nejdelší stranou k vrcholu.
Předehřejeme si troubu. Plech vyložíme pečícím papírem nebo vytřeme tukem a položíme na něj rohlíky. Vajíčko rozkvedláme a pomažeme jím rohlíky. Posypeme solí, dáme mák, kmín aj.
Pečeme zhruba půl hodiny. Nechte si chutnat. Uvidíte, jak rychle zmizí.