Domácí granola recept
Posnídat cereálie je trendem zdravé výživy. V kupovaných hotových výrobcích jsou však velké rozdíly. Důležité je hlídat obsah cukru, aby se ze zdravé snídaně nestala cukrová bomba, která sice zasytí, ale se zdravím stravováním nemá moc společného. Nejlepší je vyrobit si směs z ovesných vloček, oříšků a ovoce doma. A jaký je rozdíl mezi obyčejným müsli a granolou? Granola může mít velmi podobné složení jako müsli, jen se zapéká s tukem, a tím pádem je také křupavější a o něco chutnější.
Ingredience receptu
- 300 g ovesných vloček
- 100 g mandlových lupínků
- 100 g sušeného ovoce (větší kusy ovoce rozkrájíme)
- 2 lžíce kokosového oleje (příp. jiný rostlinný olej)
- 130 ml javorového sirupu
- 2 lžíce medu
- 50 g slunečnicových semínek
- 4 lžíce sezamových semínek
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g dýňových semínek
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 150°C.
Ve větší míse smícháme rozehřátý kokosový olej, javorový sirup a med. Ke směsi přisypeme zbylé ingredience, kromě sušeného ovoce a kokosu. Vše promícháme.
Směs rozetřeme na vymazaný plech (vyjde to asi na 2 plechy), vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut. Pak do granoly vmícháme ovoce i kokos a směs pečeme další čtvrt hodinu až dvacet minut.
Hotovou, křupavou granolu necháme vychladnout a podáváme s mlékem nebo jogurtem.