Domácí houskový knedlík se sušeným droždím recept
Domácí houskový knedlík se sušeným droždím je jednoduchý, a protože mnozí z nás nedají na tuto oblíbenou českou přílohu dopustit, je možná načase tento recept vyzkoušet. Ideální je k omáčkám nebo k pečeným masům.
Ingredience receptu
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 2 starší rohlíky
- 1 balení sušeného droždí
- 1 vejce
- mořská sůl
Způsob přípravy
Nejdříve si připravíme kvásek. V misce smícháme cukr se sušeným droždím a zalijeme to trochou vlažného mléka. Na teplém místě necháme kvásek vykynout.
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, vejce, rohlíky nakrájené na malé kostičky, hotový kvásek a zbytek vlažného mléka. Důkladným hnětením připravíme hladké těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto v ní necháme kynout půl hodiny.
Po půlhodině těsto krátce prohněteme, pak znovu mísu zakryjeme a necháme kynout další půlhodinu. Po této době z těsta vypracujeme dva stejné knedlíky.
Ve slané vodě pak knedlíky vaříme za občasného obracení 10 až 15 minut. Vyzkoušíme zapíchnutím špejle, je li knedlík i uvnitř uvařený. Když se na špejli nic nepřilepí, vyndáme naběračkou knedlíky z vody, nakrájíme na plátky a můžeme podávat.