Vepřový bok na šalvěji se švestkovou omáčkou recept
Pikantní švestková omáčka perfektně doplňuje vepřové maso nebo kachnu. Můžete si ji připravit dopředu a uskladnit ve sterilovaných sklenicích. Využijte letošní švestkové sezóny a připravte si doma tuto delikatesu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Vepřový bok:
- 2 kg vepřového boku s kostí
- 1 lžíce lístky šalvěje, nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česnek, utřený
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- brambory a listová zelenina jako příloha
- Švestková omáčka:
- 1 velké kyselé jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené
- 350 g vypeckované švestky
- 10 lístků šalvěje, nakrájené nadrobno
- 225 g sušené meruňky
- 185 g cukr krupice
- 150 ml bílý vinný ocet
- 1 červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená
Způsob přípravy
Předehřejte troubu na 220 °C. Maso osušte papírovou utěrkou a kůži nařízněte do mřížky. Do zářezů vetřete sůl a pepř. V hmoždíři rozmělněte šalvěj s česnekem a vepřový bok směsí potřete. Maso pečte 30 minut, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte další 1½ hodiny.
Mezitím si připravte omáčku. Jablko rozvařte v šesti polévkových lžících vody, bude to trvat přibližně 10 minut. Poté přidejte ostatní suroviny. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Zabere to nejméně 45 minut. Omáčku ochutnejte, a bude-li málo sladká, doslaďte ji.
Vepřové potřete asi 2 polévkovými lžícemi omáčky a pečte ještě 30 minut. Kůže by měla být křupavá a maso křehké.
Podávejte se zbývající omáčkou (studenou nebo ohřátou, dle libosti), bramborami a listovou zeleninou.