Zeleninové a ovocné šťávy či smoothie
Nejlepší je kombinace obojího
Mnoho lidí si v dnešní době doma připravuje smoothie či šťávy a už to není nic neobvyklého. Ovocné smoothie si můžete koupit i v různých kavárnách, stáncích a bistrech. Je to vynikající zásobárna vitamínů a minerálů, ale zároveň i rychlých cukrů. Cukry z ovoce se uvolňují oproti jiným velice rychle a tím zvyšují hladinu cukru v krvi. Prudké výkyvy nejsou dobré ani pro zdravé lidi. Proto je dobré ovoce kombinovat se zeleninou.
Proč ovo-zeleninové šťávy?
Šťávy z ovoce a zeleniny podporují naši imunitu, pomáhají nám bojovat s nemocemi, odstraňují z těla toxiny a zajišťují základní procesy v našem organismu a to hlavně díky enzymům. V ovoci a zelenině jsou obsaženy nejen vitamíny, minerály a vláknina, ale také enzymy tzv. proteinové biokatalyzátory, které se podílejí na základních životních funkcích, jako je např. vyměšování, syntéza, rozklad, apod.
Čerstvé ovo-zeleninové šťávy jsou tím nejlepším zdrojem zdraví prospěšných látek, jelikož vařením o většinu přicházíme. Již při teplotě 42°C už začínáme ztrácet užitečné enzymy.
Jak šťávy/smoothie připravovat
Důležité je si vybírat z čeho šťávy připravíme. Nejlepší je využívat sezónní ovoce a zeleninu. A z místních zdrojů, např. od farmáře. Tím by se měl snížit obsah dusičnanů.
Myslete také na to, že hotová šťáva na vzduchu okamžitě oxiduje a tím přicházíme o vitamíny a enzymy. Konzumujte je tedy ihned nebo přidejte několik kapek citrónu, který vzdušnou oxidaci zpomaluje. A pokud si můžete vybrat mezi smoothie a šťávou (odšťavněnou zeleninou a ovocem), vždy volte smoothie, které obsahuje vlákninu. Také nezapomeňte na to, že tyto šťávy ochlazují organismus, proto na podzim a v zimě přidejte např. zázvor, řapíkatý celer, skořici nebo kurkumu.
Jaké jsou dobré kombinace?
Tak například karotka s pomerančem a ananasem, což je vápníková bomba. Vyzkoušet také můžete červenou řepu s okurkou, karotkou a pomerančem. Nebo také jablka, řapíkatý celer a limetka. Fantazii se meze nekladou, kombinací je opravdu nespočet.