Hrachová kaše mrkví recept
Luštěniny jsou zdravé a plné bílkovin, takže zvládnou nahradit maso. Sušený hrách je tradiční a velmi oblíbenou potravinou, z níž se nejčastěji připravuje kaše. Tu lze podávat jako přílohu, třeba po britském způsobu s uzeným masem, nebo jako hlavní chod. Velmi dobře chutná hrachová kaše v kombinaci s mrkví a pokrm lze ozvláštnit například sezamovými semínky. Porce proteinů, zeleniny a minerálů dodá tělu energii. Pochutnat si na ní mohou i vegetariáni!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g sušeného žlutého hrachu
- 1,2 vody
- 150 g mrkve
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžíce majoránky
- hrst sezamových semínek (lze vynechat)
- sezamový olej
- slunečnicový olej
- sůl
Způsob přípravy
Hrách je nutné předem namočit. Ponoříme ho do misky s vodou a necháme alespoň šest hodin odpočinout. Pak hrách scedíme, zalijeme ho čerstvou vodou a povaříme 45 minut. Někdo používá k vaření vodu, v níž byl hrách namočený. Sice se do ní vyluhují některé prospěšné látky, ale luštěnina uvařená ve vodě, v níž byla močená, nadýmá o něco více.
Mrkev očistíme, umyjeme a nakrájíme na hranolky. Ty pokapeme sezamovým olejem a osolíme. Hranolky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme půl hodiny v troubě předehřáté na 180°C. Před koncem pečení přisypeme k mrkvi sezamová semínka a krátce je se zeleninou opečeme.
Na pánvi rozehřejeme slunečnicový olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Česnek očistíme, prolisujeme a společně s chilli práškem ho přimícháme k cibuli. Ingredience krátce orestujeme, aby se rozvoněly. Osmaženou cibulku přidáme k uvařenému hrachu, osolíme, ochutíme majoránkou a promícháme.
Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem na hrubší kaši. Tu rozdělíme na talíře, ozdobíme opečenou mrkví a podáváme posypanou sezamem.