Top 5 jedinečných sezónních druhů podzimní zeleniny, které nesmí chybět na vašem talíři…
Seznamte se s nejpodceňovanější zeleninou podzimu a připravte si z ní delikátní recepty. Dýně a máslová dýně jsou považovány za nejvýraznější podzimní surovinu, ale zdaleka to není jediná zelenina, která se hodí na podzimní talíř. Může vypadat trochu zvláštně nebo neznámě, ale nenechte se tím vyděsit. Užijte si plnost chutí a dostatek živin na barevném podzimním talíři.
1. Salsify
Salsify, známý také jako ústřicový kořen, možná na první pohled nevypadá nijak zvlášť, ale jeho chuť je velmi výrazná. Salsify se obvykle prodává vcelku a díky svému hubenému tvaru a tmavé slupce může vypadat trochu jako dlouhá, špinavá tyč. Když ji však oloupete a opláchnete v citronové šťávě, objeví se mírně sladká pochoutka s oříškovou chutí. Skvěle se hodí k jakékoliv oblíbené kořenové zelenině. Přidejte ji do polévek, dušených pokrmů nebo pečeného masa. Zkuste salsify opéct na pánvi v ghí, pepři a kopru, abyste zvýraznili jeho nádhernou chuť.
2. Pastinák
Pastinák je příbuzný mrkve a to co mu v syrovém stavu chybí, po uvaření bohatě vyzní. Pomalu pečený pastinák získá téměř muškátovou pikantnost. Zkuste pastinák glazovat samotný nebo ho pro ještě lepší chuť upečte s mrkví, bylinkami a česnekem. Jako příloha k dušenému hovězímu masu nebo jako pyré do mírně sladké polévky s jablky se pastinák jistě stane novou oblíbenou surovinou vaší domácnosti.
3. Tuřín a brukev
Tuřín patří do čeledi hořčicovitých a má dvě barvy: bílý tuřín a žlutá brukev. Ať tak či onak, na tuto chutnou zeleninu se bohužel často zapomíná, protože se na ni během druhé světové války příliš spoléhalo (a po ní k ní pochopitelně panoval odpor). Nastal však čas, aby se tato chutná kořenová zelenina vrátila na naše stoly! Pomalu na másle zkaramelizované nebo rozmačkané s brambory jsou vynikající přílohou k oblíbeným podzimním bílkovinám. Lze je také okořenit na indický způsob nebo nakrájet na nudličky. Z brukve s nízkým obsahem sacharidů lze připravit chutné vegetariánské hlavní jídlo. Zvažte přípravu lahodné polévky z této zeleniny, která se může pochlubit spoustou živin a chutí.
4. Endivie
Hořká belgická endivie je křehký podzimní a zimní salát, který se vyznačuje tvarem ideálním k namáčení nebo plnění. Podávejte je s jinými předkrmy spolu s oblíbeným guacamole nebo hummusem, nebo listy endivie naplňte vaječným salátem, tuňákovým salátem nebo nadrobeným sýrem. Endivii můžete také zakomponovat do vydatného salátu, jako je například salát z hnědé rýže s balsamikem. Zatímco v Belgii a Francii se často setkáte s endivií v syrovém stavu, ve Francii dávají přednost tepelně upravené.
5. Rapini
Rapini, známá také je hubenější a hořčí příbuzná běžné brokolice. Podávejte ji podušenou a ochucenou pouze olivovým olejem, parmazánem a česnekem, abyste poznali její jedinečnou chuť. Díky své hořkosti se rapini skvěle hodí do vydatných omáček na těstoviny. Zkombinovaná s výraznou chutí choriza nebo klobásy vznikne naprostá lahůdka.