Krém z nutely recept
Vznášet se na obláčku lehkého oříškového krému? Přesně tak se budete cítit, když ochutnáte dezerty plněné krémem z nutelly! Věděli jste, že nutella se začala vyrábět už za druhé světové války, a to v italském Piemontu? Majitel cukrárny a pekárny Pietro Ferrero tehdy vymyslel způsob, jak se vypořádat s nedostatkem kakaa. Smíchal lískové oříšky, které se v regionu hojně pěstovaly a trošku tou dobou vzácného kakaa. Vytvořil pastu, která od roku 1964 nese název, pod nímž jí známe dodnes - nutella!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g nutelly
- 800 ml smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce kakaa
- 5 balení ztužovače šlehačky nebo 6 plátků želatiny
- pár kapek vanilkového aroma (nebo vanilkový cukr)
Způsob přípravy
Sklenici nutelly vložíme do vodní lázně, aby se obsah lehce roztekl. Ke změklé nutelle přimícháme kakao, vanilkové aroma nebo cukr a přidáme pár lžic smetany. Ingredience vymícháme do pasty a smetanu vyšleháme se ztužovači.
Základ pro nutellový krém by nyní měl být měkký a vychladlý. Pokud bude moc tuhý, můžeme ho na pár sekund prohřát na nízkou teplotu v mikrovlnné troubě nebo ho v nádobě vložit do vodní lázně a přidat pár lžic smetany. Za pomoci ručního mixéru vymícháme krém, který už by měl být tekutý.
Nyní do krému opatrně přimícháme za pomoci vařečky ztuhlou šlehačku a vše pečlivě promícháme. Podle chuti můžeme přidat ještě pár nasekaných lískových oříšků. Krém je nyní připravený k namazání na moučník, a s tím byste neměli otálet, jinak opět ztuhne. Promazaný moučník uložíme na pár hodin do chladu a můžeme podávat.