Třešňový koláč recept
Na třešňový koláč použijeme sladké třešně, nejlépe chrupky. Můžeme ho podávat posypaný moučkovým cukrem ke kávě nebo k čaji.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 1/3 hrnku nízkotučného mléka
- 1/8 lžičky mandlového extraktu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 3 vejce
- 500 g třešní
- máslo
- 3 lžíce cukru navíc
Způsob přípravy
Na třešňový koláč použijeme sladké třešně, nejlépe chrupky. Můžeme ho podávat posypaný moučkovým cukrem ke kávě nebo k čaji. Nejprve předehřejeme troubu na 180 stupňů. Formu na koláč vymažeme máslem a omyté třešně do ní naskládáme v jedné vrstvě. Ve šlehači smícháme cukr, mouku, prášek do pečiva, vejce,mléko a mandlový a vanilkový extrakt.
Ušleháme hladké těsto a nalijeme ho na třešně. Povrch koláče posypeme třemi lžícemi cukru a vložíme ho do předehřáté trouby. Moučník pečeme asi 45 minut, pak vyzkoušíme zapíchnutím špejle, je-li upečený. Pokud špejli vytáhneme čistou, můžeme dát třešňový koláč vychladnout.