Zeleninová polévka s červenou čočkou recept
Zeleninová polévka s červenou čočkou obsahuje spoustu pro nás důležitých vitamínů, minerálů a vlákniny. Je sytá a s pečivem klidně nahradí celé jídlo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 plátek celeru
- 300 g červené čočky
- 2 lžíce másla
- 1stroužek česneku
- 1 jarní cibulka
- 100 ml sladké smetany
- sůl
- mletý černý pepř
- mletý kmín
- sušená kurkuma
- zelená petrželka
Způsob přípravy
Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Vše nasypeme do hrnce, přidáme lžíci másla, utřený česnek a za stálého míchání to restujeme dozlatova.
Nyní přidáme červenou čočku, promícháme a zalijeme asi dvěma litry vody. Přidáme špetku soli, pepře, kurkumy a kmínu a polévku přivedeme k varu.
Vaříme 30 minut, pak tyčovým mixérem zeleninu a čočku rozmixujeme na hladký krém. Přidáme smetanu a už jen prohřejeme. Ochutnáme a podle potřeby osolíme nebo přidáme koření. Do hotové polévky nasypeme lžíci nadrobno nasekané zelené petrželky.