Kapr po staročesku recept
Kapr je v našich končinách velmi oblíbená ryba, a to nejen na Vánoce. Smažený kapr je klasika, ale velmi dobře chutná i pečený, například podle tohoto staročeského receptu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 větší kapr
- 150 g anglické slaniny
- 2 - 3 cibule
- 100 ml bílého vína
- 100 g rozinek
- 50 g másla
- mletý zázvor
- sůl
Způsob přípravy
Rybu opláchneme a osušíme. Uvnitř i zvenku osolíme a posypeme mletým zázvorem.
Kapra na povrchu několikrát nařízneme ostrým nožem a do záhybů vložíme plátek slaniny.
Rozinky nasypeme do misky, zalijeme vodou a necháme chvíli namáčet. V mezičase předehřejeme troubu na 200°C.
Kapra vložíme do pekáče, přidáme pár plátků másla a na proužky nakrájenou cibuli. Rozinky scedíme a promícháme s vínem.
Pekáč dáme do rozehřáté trouby, rybu zprudka zapečeme, pak teplotu snížíme na 180°C, kapra podlijeme vínem s rozinkami a pečeme dočervena.
Hotového kapra podáváme s vařeným bramborem.