Valentýnské pečení: dezerty, se kterými zaručeně zabodujete!
Svátek svatého Valentýna sice má kořeny v evropské kultuře, přesto ho mnozí vnímají jako svátek umělý či dovezený ze zámoří. Pokud však patříte k jeho příznivcům, kterých není zrovna málo, nabízíme vám elegantní způsob, jak své milované uctít. Sladké dezerty jsou totiž k takové příležitosti perfektní volbou!
Kněz Valentin žil ve 3. století našeho letopočtu a mezi obyvateli italského Terni a Říma šířil křesťanství. V oblibě měl zejména mladé páry, které oddával a obdarovával kytičkami. Za šíření své víry zaplatil vlastním životem a stalo se tak pravděpodobně právě 14. února roku 269. Dnes platí blahoslavený Valentýn za patrona zamilovaných a uctíván je právě v den jeho skonu. Po odvážném světci nám zůstal krásný svátek, který je určený pro všechny, kteří jsou zamilovaní nebo cítí ke svým bližním náklonnost.
Květiny, drobnosti a sladkosti
Lásku lze blízkým vyjádřit například květinou, drobným dárkem, bonboniérou nebo jim něco dobrého upéct. Nechte se inspirovat našimi jednoduchými recepty, s nimiž snadno vykouzlíte perfektní valentinské dobroty.
Cupcakes
Malé dortíčky s bohatou ozdobou jsou na pohled velmi efektní a ještě dobře chutnají. Pro svátek svatého Valentýna jsou proto perfektní volbou.
Pro výrobu valentýnských cupcakes budete potřebovat:
150 ml slunečnicového oleje, 150 g bílého jogurtu, 150 g krupicového cukru, 2 vejce, 160 g hladké mouky, 40 g kakaa, lžičku prášku do pečiva, špetku soli
Na krém:
200 g čerstvého sýru, lžičku vanilkového extraktu, 150 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, červené potravinářské barvivo, posypky ve tvaru srdíček
Postup:
1. V míse vyšleháme vejce, cukr, olej a jogurt. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a špetku soli. Umícháme hladké těsto, které naplníme do připravené formy na muffiny, kterou jsme vyložili papírovými košíčky.
2. Troubu předehřejeme na 180°C a dortíky pečeme 20 – 25 minut. Po vytažení z trouby je necháme důkladně vychladnout. Mezitím v míse prošleháme čerstvý sýr s máslem, vanilkovým extraktem, moučkovým cukrem a trochou červeného barviva. Tip: s tekutým barvivem se pracuje o něco lépe než s práškovým.
3. Vzniklý krém naplníme do zdobícího sáčku a upečené dortíky ozdobíme. Cupcakes nakonec posypeme cukrovým nebo čokoládovým posypem.
Srdíčka z lásky
Vyznat lásku sušenkami ve tvaru srdce? Proč ne! Hotové jsou do 40 minut a ocení je i malé děti.
Na srdíčka budete potřebovat:
250 g hladké mouky, 125 g změklého másla, 80 g krupicového cukru, 1 vejce
Poleva:
60 g moučkového cukru, 2,5 lžičky vody, červené potravinářské barvivo, posypky na ozdobu
Postup:
1. V míse nebo robotu prohněteme mouku, máslo, cukr a vejce. Z těsta vytvoříme váleček, který zabalíme do potravinové fólie a necháme ho půl hodiny odpočinout v lednici. Pak těsto rozválíme na asi 4 mm širokou placku a vykrájíme srdíčka.
2. Troubu předehřejeme na 170°C, plech vyložíme pečícím papírem a srdíčka pečeme v předehřáté troubě 10 – 14 minut. Srdce vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
3. V mezičase smícháme v míse moučkový cukr a vodu (přidáváme ji postupně) tak, aby měla poleva hustější konzistenci. Polovinu srdíček pomažeme bílou polevou. Do zbytku nátěrky přidáme barvivo a červenou polevou potřeme zbytek srdíček. Všechna ozdobíme posypkou.
Dobrota lehká jako vánek
Vznik dezertu Pavlova inspirovala baletní sukně ruské baleríny, podle níž se tato luxusní dobrota také jmenuje. Charakterizuje ji lehoučká konzistence a je bohatě ozdobená šlehačkou a spoustou ovoce. Pavlova je sladká jako láska.
Na mini Pavlovu budete potřebovat:
5 bílků, 250 g krystalového cukru, lžíci bílého vinného octa, lžíci bramborového škrobu, 500 g smetany ke šlehání 33%, čerstvé ovoce na ozdobu (maliny, borůvky, jahody)
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Bílky ušleháme do lesklého sněhu, do kterého postupně opatrně zašleháme cukr, škrob a vinný ocet.
2. Plech vyložíme pečícím papírem, na který předkreslíme kolečka o průměru 6 cm. Za pomoci lžíce do koleček naneseme těsto. Pavlovy pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 3 minuty. Poté teplotu snížíme na 120°C a dezert dopékáme 1,5 hodiny. Necháme vychladnout.
Pavlovy zdobíme vyšlehanou šlehačkou a čerstvým ovocem.

Minidortíčky s kořením kardamom
Mini dezerty jsou populární a hodí se i pro svátek svatého Valentýna. Exotické koření jim dodá zajímavou chuť.

Malinový raw dort
Ovocné dorty se hodí pro jakoukoliv příležitost. Maliny, které zdobí nepečený dort jsou sladké jako láska.

Muffiny s kousky čokolády
Kvalitní čokoláda zvyšuje produkci endorfinů v těle a funguje i jako afrodiziakum. Pro svátek všech zamilovaných absolutní must have!