4 potraviny, které podporují funkci ledvin
Letos oslavíme 8. března nejen Mezinárodní den žen, ale také Světový den ledvin, který poukazuje na problematiku onemocnění tohoto párového orgánu. Ledviny v těle fungují jako důležitý filtr krve, a proto je třeba je chránit a podporovat. Jak? Například správným složením jídelníčku.
Každý den ledviny neúnavně filtrují krev, odvádějí toxické a odpadní látky z těla, regulují rovnováhu vody a minerálů i krevní tlak, produkují hormon erytropoetin, který je důležitý pro tvorbu červených krvinek, a také vitamín D, bez něhož bychom neměli zdravé a silné kosti.
Funkce ledvin je pro tělo velmi důležitá, a když se něco pokazí, následky mohou být závažné. U onemocnění ledvin, které má často spojitost například s cukrovkou či vysokým krevním tlakem, je problém ten, že v první fázi pacienta nic nebolí. Cílem Světového dne ledvin je informovat veřejnost o onemocnění tohoto orgánu, možnostech léčby i motivovat lidi k preventivnímu vyšetření ledvin.
Co na talíř, aby ledviny byly zdravé
Správná funkce ledvin zásadně souvisí se životním stylem a jídelníčkem. Kdo má ledvinové problémy nebo jim chce preventivně předejít, ten by měl do stravovacího plánu zařadit následujících potraviny, které přispívají ke správné funkci tohoto párového orgánu.
1. Jablka
"Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí,” míní známé tvrzení a v souvislosti s ledvinami to nelze než potvrdit. Jablka totiž obsahují polysacharid pektin, který ledviny chrání před vznikem kamenů. Látky obsažené v jablcích navíc pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, snižují cholesterol, a tím tělu celkově prospívají.
2. Zázvor
Tento aromatický kořen je učiněný poklad proti mnoha neduhům, ledvinovým onemocněním nevyjímaje. Díky obsaženým antioxidantům zázvor tělo detoxikuje a ulevuje tak přetíženým ledvinám.
3. Citronová šťáva
Pitný režim je pro zdravé ledviny stěžejní. Dospělý člověk by měl denně vypít 300 ml tekutiny na 10 kg váhy. Pro dodržování pitného režimu je ideální konzumovat čistou vodu, kterou lze kombinovat s vodou minerální, bylinnými čaji, a také čerstvě vymačkanou šťávou z citronu. Ta na sebe dokáže navázat přebytečný vápník, čímž pomáhá ledviny chránit před vznikem kamenů.
4. Pohanka
Obilovina s jemnou oříškovou chutí je bohatým zdrojem bílkovin, minerálů a je prokázáno, že celkově zlepšuje funkci ledvin. Konzumovat ji můžeme jako přílohu nebo ji přidávat po menších dávkách do polévek a salátů.

Kuřecí vývar s kapustičkami a rýží
Teplý vývar zahřeje organismus a doplní mu tekutiny. S kapustičkami a rýží navíc skvěle zasytí.

Telecí ledvinky na francouzský způsob
Tyto vnitřnosti rádi konzumujeme, ale neradi vaříme. Recept na telecí ledvinky po francouzsku přesto stojí za vyzkoušení!