Kachní karbanátky s višňovou omáčkou recept
Kachní karbanátky s višňovou omáčkou jsou delikatesou mezi karbanátky. Libové kachní maso a chuť a vůně višní, to je prostě lahůdka.
Ingredience receptu
- kachní karbanátky :
- 500 g kachních prsou
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 žlutá cibule
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce strouhanky
- 1/2 lžičky mletého sušeného jalovce
- sůl
- mletý černý pepř
- višňová omáčka:
- 1/2 hrnku višňového džemu
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 350 g zmrazených višní
- 1 velká šalotka
Způsob přípravy
Kachní karbanátky s višňovou omáčkou jsou delikatesou mezi karbanátky. Libové kachní maso a chuť a vůně višní, to je prostě lahůdka. Kachní prsa zbavíme kůže, nakrájíme je na menší kousky a dáme na 30 minut do ledničky. Kachní kůži osmahneme na pánvičce do křupava. Pak ji dáme stranou a vypečený tuk si slijeme do misky, na pánvi ho ponecháme jen jednu lžíci. Do zbylého tuku v pánvi nasypeme nakrájenou cibuli a restujeme ji asi 7 minut doměkka. Pak ji odstavíme z tepla a k cibuli přidáme strouhanku, mléko a vše promícháme. Kachní prsa okořeníme jalovcem, tymiánem, solí a pepřem a v mlýnku maso umeleme. Směs strouhanky s cibulí okořeníme podle chuti dijonskou hořčicí a přidáme do ní umleté kachní maso. Důkladně promícháme a ze vzniklé směsi vytvoříme přibližně 25 kuliček - karbanátků. Rozložíme je na tác a necháme v ledničce nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Na čistou vyšší pánev nalijeme 1 lžíci kachního sádla, přidáme pokrájenou šalotku a tymián a dusíme asi 6 minut do změknutí cibule. Pak přidáme zmrazené višně i se šťávou, pomalu zahříváme a vaříme přibližně 15 minut, až se polovina tekutiny vyvaří. Nyní snížíme teplotu a přidáme do omáčky višňový džem. Dvě minuty povaříme a dokořeníme podle chuti solí a pepřem. V jiné pánvi zahřejeme zbylý kachní tuk a karbanátky na něm postupně opékáme ze všech stran dohněda. Přibližně 8 minut. Višňovou omáčku přivedeme znovu k varu, vložíme do ní opečené karbanátky, snížíme teplotu a povaříme je v omáčce asi 2 minuty. Kachní karbanátky s višňovou omáčkou můžeme podávat s čerstvým pečivem, nebo třeba s čerstvou zeleninou či salátem.