Perníčky bez čekání. Ověřený recept na oblíbené cukroví

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Už je to tady! Doba adventu je v plném proudu a s tím je spojený úklid i pečení vánočního cukroví. Mezi první dobroty, které se připravují, patří kořeněné perníčky. Občas se stane, že cukroví nezměkne a při jeho jedení hrozí ulomení zubu. Jak to udělat, aby byly perníčky krásně měkké?

Mouka a med

Perníky jsou známy už z doby starověku, kde se připravovaly ze směsi mouky a medu. Evropě byla tato laskomina představena v 11. století a mohli za to křižáci, kteří si ji dovezli z výprav na Střední Východ. O dvě stě let později už se perníky těšily popularitě v Polsku, Švédsku, Německu i v Anglii.

Čechách pochází první písemné zmínky o kořeněné dobrotě z doby Lucemburků, konkrétně z roku 1335. Šlo ale o pokrm spíše luxusní, který se podával ve vyšších kruzích při svátečních příležitostech a později i náboženských slavnostech. Perníky však nevypadaly tak jako dnes. Zprvu se těsto zatlačovalo do forem a vykrajování přišlo až o pořádnou dobu později.

Na Vánoce i Velikonoce

Jak bylo řečeno výše, perníky získaly i náboženskou symboliku. Dodnes se pečou o významných náboženských svátcích, jakými jsou Vánoce a Velikonoce. Ze zdobených perníčků se staví betlémy, ale také chaloupky. Tradici perníkových chaloupek jsme přejali od sousedů z Německa a vznik této zvyklosti je trochu kuriózní. Mohou za ni totiž bratři Grimmové a jejich pohádka o Jeníčkovi a Mařence! Pohádková perníková chaloupka německé pekaře inspirovala a tradice byla na světě!  


Recept na měkké perníčky

Sladké těsto na perníky je provoněné medem a kořením. Občas se ale stane, že místo dobroty na sváteční stůl vznikne zbraň, kterou lze bombardovat protivníka. Předpisy na perníčky se často dědí v rámci rodiny. Pokud ale žádný takový nemáte, jeden šikovný vám prozradíme níže. Perníčky upečené podle tohoto receptu není třeba nechávat dlouho rozležet, protože měkké jsou opravdu rychle.

Ingredience na těsto:

140 g moučkového cukru

400 g hladké mouky

50 g změklého másla

2 lžíce medu

2 vejce

1 čajová lžička jedlé sody

2 čajové lžičky perníkového koření (lze i více)


Postup:

1. V míse smísíme prosátou mouku, cukr, sodu a koření. V jiné nádobě spojíme změklé máslo s vejci a medem. Postupně k nim přisypáváme sypkou směs, hněteme a vytvoříme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme na čas do chladu (ideálně přes noc).

2. Těsto rozválíme na stejně široký plát, z něhož vykrajujeme různé tvary. Perníčky uložíme na plech s pečícím papírem a pečeme při 160°C přibližně 8 – 10 minut. Po upečení cukroví hned potřeme rozšlehaným vejcem, aby se perníčky krásně leskly.


Jednoduchá  bílá poleva na zdobení perníčků

Jednoduchá bílá poleva na zdobení perníčků


Recept na polevu, díky které lze z perníčků vyrobit nádherné jedlé ozdoby.


Čokoládová poleva

Čokoládová poleva


Poleva z čokolády se hodí pro zdobení ovoce, moučníků i vánočního cukroví.


Lesklé vláčné perníčky

Lesklé vláčné perníčky


Další z receptů na oblíbené vánoční perníčky. Vyzkoušejte ho!


Vánoční perníčky bez lepku

Vánoční perníčky bez lepku


Je libo bezlepkové vánoční perníčky? Pak vám pomůže tento recept!


Perníčky s medem

Perníčky s medem


Med do perníčků prostě patří. Krásně je ovoní a dodá chuť.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Perníčky bez čekání. Ověřený recept na oblíbené cukroví, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: perníčky, bez, čekání., ověřený, oblíbené, cukroví.

Kde najít informace



×