Perníčky bez čekání. Ověřený recept na oblíbené cukroví
Už je to tady! Doba adventu je v plném proudu a s tím je spojený úklid i pečení vánočního cukroví. Mezi první dobroty, které se připravují, patří kořeněné perníčky. Občas se stane, že cukroví nezměkne a při jeho jedení hrozí ulomení zubu. Jak to udělat, aby byly perníčky krásně měkké?
Mouka a med
Perníky jsou známy už z doby starověku, kde se připravovaly ze směsi mouky a medu. Evropě byla tato laskomina představena v 11. století a mohli za to křižáci, kteří si ji dovezli z výprav na Střední Východ. O dvě stě let později už se perníky těšily popularitě v Polsku, Švédsku, Německu i v Anglii.
V Čechách pochází první písemné zmínky o kořeněné dobrotě z doby Lucemburků, konkrétně z roku 1335. Šlo ale o pokrm spíše luxusní, který se podával ve vyšších kruzích při svátečních příležitostech a později i náboženských slavnostech. Perníky však nevypadaly tak jako dnes. Zprvu se těsto zatlačovalo do forem a vykrajování přišlo až o pořádnou dobu později.
Na Vánoce i Velikonoce
Jak bylo řečeno výše, perníky získaly i náboženskou symboliku. Dodnes se pečou o významných náboženských svátcích, jakými jsou Vánoce a Velikonoce. Ze zdobených perníčků se staví betlémy, ale také chaloupky. Tradici perníkových chaloupek jsme přejali od sousedů z Německa a vznik této zvyklosti je trochu kuriózní. Mohou za ni totiž bratři Grimmové a jejich pohádka o Jeníčkovi a Mařence! Pohádková perníková chaloupka německé pekaře inspirovala a tradice byla na světě!
Recept na měkké perníčky
Sladké těsto na perníky je provoněné medem a kořením. Občas se ale stane, že místo dobroty na sváteční stůl vznikne zbraň, kterou lze bombardovat protivníka. Předpisy na perníčky se často dědí v rámci rodiny. Pokud ale žádný takový nemáte, jeden šikovný vám prozradíme níže. Perníčky upečené podle tohoto receptu není třeba nechávat dlouho rozležet, protože měkké jsou opravdu rychle.
Ingredience na těsto:
140 g moučkového cukru
400 g hladké mouky
50 g změklého másla
2 lžíce medu
2 vejce
1 čajová lžička jedlé sody
2 čajové lžičky perníkového koření (lze i více)
Postup:
1. V míse smísíme prosátou mouku, cukr, sodu a koření. V jiné nádobě spojíme změklé máslo s vejci a medem. Postupně k nim přisypáváme sypkou směs, hněteme a vytvoříme těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a uložíme na čas do chladu (ideálně přes noc).
2. Těsto rozválíme na stejně široký plát, z něhož vykrajujeme různé tvary. Perníčky uložíme na plech s pečícím papírem a pečeme při 160°C přibližně 8 – 10 minut. Po upečení cukroví hned potřeme rozšlehaným vejcem, aby se perníčky krásně leskly.

Jednoduchá bílá poleva na zdobení perníčků
Recept na polevu, díky které lze z perníčků vyrobit nádherné jedlé ozdoby.