Bavorské vdolky recept
Potěšte se na podzim bavorskými vdolečky. Na podzim jsou nějaké ty kalorie povoleny a tak si dopřejte tuto tradiční delikatesu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 25 g droždí
- 60 g krupicového cukru
- 150 ml vlažného mléka
- 400 g polohrubé mouky + trocha navíc
- špetka soli
- strouhaná kůra z poloviny citronu
- 2 žloutky
- 60 g másla
- 1 lžíce rumu
- olej nebo ztužený tuk na smažení
- Na ozdobení:
- 100 g povidel či rybízové zavařeniny
- 200 g tvrdého tvarohu
- šlehačka
Způsob přípravy
Mouku a cukr smíchejte v míse a přilijte vlažné mléko, rozpuštěné máslo, sůl, vejce, rozdrobené droždí a nastrouhanou citronovou kůru. Ze směsi vypracujte měkké, lesklé těsto a nechte 40 minut kynout.
Máslo utřete se zbývajícím cukrem dokud nevznikne pěna, přidejte žloutky a dobře je zapracujte. Přilijte zpěněný kvásek, rum, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte mouku a zbytek mléka – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak těsto zakryjeme utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.
Vál lehce pomoučete a těsto přesuňte na vál a vyválejte na plát silný jeden až jeden a půl centimetru. Vykrajovátkem na koblihy nebo otočeným hrnečkem vykrájejte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout.
V hrnci si rozehřejte tuk na cca 200 C. Vdolky musí při smažení plavat. Uprostřed vykynutých vdolků promáčkněte palcem důlek, položte je do horkého tuku, přiklopte (to je důležité, aby správně vyběhly) a smažte dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočte a bez poklice smažte i z druhé strany. Vyjměte.
Důlky naplňte povidly nebo svou oblíbenou zavařeninou, posypte strouhaným tvarohem a ozdobte šlehačkou.