Proč ryby rozhodně patří na náš stůl?
Dvakrát týdně bychom měli mít rybu ve svém jídelníčku. Tak to alespoň doporučuje většina výživových poradců. V České republice je ale konzumace ryb bohužel dlouhodobě nedostatečná. A to i přes to, že jsou již dávno spojovány s velmi pozitivním vlivem na naše zdraví. Ryby jsou totiž jednou z důležitých součástí pestré a vyvážené stravy.
Kromě toho, že si u Štědrovečerního stolu většina českých domácností dopřeje smaženého kapra, po celý dlouhý rok se rybám v Čechách většinou vyhýbáme. Je možná na čase připomenout si, o co všechno tím přicházíme.
V rybách, a to hlavně v těch mořských, jsou důležité tuky s prospěšnými omega 3 mastnými kyselinami a nezanedbatelné množství bílkovin. Kromě toho ryby obsahují jód, draslík, selen, vitamíny skupiny B, vitamín D a další prospěšné živiny.
Především je důležité si říct, že na rozdíl třeba od masa vepřového, z výživového hlediska jsou zdravější ryby tučné. Je to například losos, úhoř nebo makrela. Mezi středně tučné ryby patří pstruh a kapr. Méně tučná je štika, candát, tilápie, treska. Ryby mořské jsou svými tuky prospěšnější než ryby říční, ale na stole by se měly objevovat oboje.
Z lékařských studií vyplývá, že konzumace ryb prospívá našemu srdci, je neméně důležitá pro náš mozek, pozitivně ovlivňuje náš tlak, prospívá našim kostem. Dokonce se uvažuje o tom, že snižuje rizika stařecké demence a Alzheimerovy choroby.
V každém případě ryby významně obohatí náš jídelníček v mnoha směrech. Můžeme je zpracovávat všemi obvyklými tepelnými způsoby, můžeme je okořenit stokrát jinak, hlavně pomocí čerstvých bylinek. Můžeme z nich připravovat saláty, pomazánky, konzumovat je nakládané v nálevech, můžeme si pochutnávat na rybích konzervách. Příprava jídel z ryb je většinou velmi jednoduchá a nezabere příliš času. Stačí mít čerstvou rybu nebo kvalitní rybí konzervu a pár nezbytných přísad. V Čechách tolik oblíbené rybí filé z tresky určitě nesmí být jediný způsob jak si dopřát rybí pochoutku.
Často se v souvislosti s rybami mluví o jejich kontaminaci různými škodlivými látkami, jako jsou například těžké kovy nebo dioxiny. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) však při konzumaci ryb dvakrát týdně a střídání jejich druhů, převažuje jejich prospěšnost nad riziky vyplývajícími z přítomnosti kontaminujících látek.
Možná bychom se tedy měli nad svým jídelníčkem zamyslet a obohatit jej novými jídly. Kromě zeleniny, ovoce, luštěnin, kvalitního masa, rostlinných olejů a celozrnných výrobků do něj můžeme přidat ryby. Pochutnáme si a můžeme být i zdravější.

Losos s bylinkovou omáčkou
Jednoduché zdravé a chutné jídlo. Tučná ryba by na našem jídelníčku neměla občas chybět.

Pečený losos ve špenátovém krému
Když budete mít špenát čerstvý, bude to o to lepší. Přílohou může být kromě brambor třeba jen čerstvé pečivo.

Rybí pomazánka
Jednoduchá klasická pomazánka. S opečenou topinkou nebo s plátkem veky nemůže zklamat.

Rybí polévka bujabéza
Exotická rybí polévka pro náročné. Připomeneme si tak skvělou francouzskou kuchyni.

Pstruh s bylinkami a česnekem
Rychlý a lehký oběd můžete doplnit například sezónním zeleninovým salátem.

Kapr pečený na kmíně
Ryba připravená v troubě na másle je opravdu lahůdka. Bramborová kaše k tomu bude dobrá volba.

Mořská štika zapečená s parmezánem
Výrazný sýr dodá rybímu masu jedinečnou chuť. Filety z mořské štiky koupíte ve většině obchodů s rybami.

Pečená treska s rajčaty
Jednoduchý způsob jak připravit výborné rybí jídlo jen s několika dalšími ingrediencemi.