Podzim v kuchyni
Krásné podzimní období dokáže úžasně kouzlit s přírodou. Zahaluje ji do barev miliony odstínů a sluneční paprsky v kontrastu s mlhou a třpytící se rosou v trávě, to je naprosto božský pohled. Kouzlit nemusí jen podzimní počasí v přírodě, ale zakouzlit si můžeme i my doma ve své kuchyni. Tento článek vám přináší tipy na pestrá a chutná jídla, která jsou vhodná si připravovat právě v podzimních měsících.
Podzimní suroviny
1. ovoce - na podzim by v žádné kuchyni neměly chybět jablka, hrušky, švestky a hroznové víno
2. zelenina - ze zeleniny by určitě neměly chybět cukety, dýně, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer), brambory, kedlubny, houby, květák, červená řepa, česnek a cibule
3. luštěniny a obiloviny - pohanka, jáhly, oves, rýže, čočka, hrách a fazole, to vše tvoří základ podzimní kuchyně
4. ořechy a semínka - nutností jsou také lískové a vlašské oříšky, dýňová a slunečnicová semínka
Podzimní recepty
Ratatouille
Ingredience:
1 žlutá a 1 zelená cuketa
2 - 3 batáty (můžeme použít normální brambory)
1 paprika
1 cibule
1,5 hrnku rajčatové omáčky
olej
Postup:
Zeleninu si nakrájíme na kolečka. Kulatou zapékací mísu vymažeme olejem. Rajčatovou omáčku můžeme buď koupit, nebo si ji vytvořit sami (protlak, česnek, olivový olej, sůl, provensálské koření). Omáčku promícháme s nakrájenou zeleninou. Kolečka zeleniny v omáčce na střídačku skládáme do zapékací mísy do kruhu. Pečeme zakryté v předem předehřáté troubě na 200° C zhruba hodinu do změknutí zeleniny. Posledních 10 - 15 minut můžeme péct odkryté.
Dýňové rizoto
Ingredience:
menší dýně hokkaido
2 lžíce oleje
1/2 hrnku rýže
1/4 hrnku bílého vína
1/5 hrnku zeleninového vývaru
1 cibule
1 lžíce sušeného tymiánu
0,5 lžičky soli
Postup:
Nakrájíme si cibuli a dýni na kostičky. Do hrnce si dáme lžíci oleje, na to dýni, posolíme špetičkou soli, posypeme tymiánem a zapneme plamen. Až olej začne prskat, snížíme plamen a necháme pod pokličkou dusit. Do wok pánve si dáme lžíci oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Osolíme půl lžičkou soli a orestujeme dozlatova. Přidáme půl hrnku rýže, přilijeme víno a mícháme. Jakmile se víno vsákne, nalijeme hrnek horkého nebo teplého zeleninového vývaru a mícháme. Až bude všechna voda vsáknutá do rýže, přidáme další hrnek vývaru. Opakujeme do spotřebování všeho vývaru. Dýni rozmačkáme a vmícháme do rizota. Na talíři ozdobíme dýňovým olejem a čerstvými bylinkami (petrželka nebo bazalka).
Krásný podzim a dobrou chuť!

Ratatouille
Ratatouille vypadá jednoduše, ale recept moc jednoduchý není. Rozhodně ale za zkoušku stojí. Nenechte se odradit.

Dýňová polévka
Klasický recept na dýňovou polévku, která zahřeje a zasytí. Slupka potom může parádně strašit během halloweenu!

Dýňová polévka s chilli a smetanou
Ostřejší verze dýňové polévky udělá radost hlavně milovníkům pálivých jídel.

Pečená podzimní zelenina
Jak tělo zásobit vitamíny? Zkuste tento parádní recept na pečenou podzimní zeleninu.