Jeden jogurt denně? Zakysané výrobky nám totiž prospívají.

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Máte rádi jogurty a jíte je pravidelně? Pak jste na správné cestě ke zdravějšímu jídelníčku. Jenže jogurtů je dnes už tolik druhů, že je někdy problém se v tom množství zorientovat. A je jisté, že ne všechny jsou zrovna pro nás vhodné. Navíc, zdravé jsou i jiné zakysané výrobky, které bychom si také mohli připomenout.

Klasický bílý jogurt vzniká z kravského mléka při fermentaci, kdy se množí mléčné bakterie a mléčný cukr se mění na kyselinu mléčnou. Rozdíly mezi jednotlivými druhy bílých jogurtů spočívají hlavně v jejich konzistenci, v obsahu tuku a v chuti. Do některých bílých jogurtů se přidávají navíc zahušťovadla. Klasický bílý jogurt obsahuje více než 3% tuku. Pak jsou tu jogurty nízkotučné s obsahem tuku 0,5 %, jogurty se sníženým obsahem tuku, které obsahují od 0,5 do 3% tuku. Nejtučnější jsou samozřejmě smetanové jogurty, s tukem v množství více než 10%. Takže pokud máte dietu a potřebujete zhubnout, vybírejte si jogurty s nižším obsahem tuku. Jogurty navíc obsahují vápník a mléčný tuk, díky němuž se vápník snadněji ukládá do kostí. Což našemu organizmu rozhodně velmi prospívá.

Na trhu je také řecký jogurt. Ten se liší tím, že po fermentaci je odstraněna syrovátka, takže ve finále má větší obsah bílkovin a sušiny. Obsahuje také méně sacharidů, cukrů a laktózy než klasický bílý jogurt. Pro ty, kteří si hlídají váhu, je ještě vhodnější skyr, což je výrobek vyráběný podobně jako řecký jogurt, jen se při jeho zpracování používají jiné bakteriální kultury. Ve finále má opravdu minimum tuků a velké množství bílkovin.

Je dobré vědět, že výrobky označené názvem jogurt, musí obsahovat po celou dobu trvanlivosti stanovené množství živých bakterií. Pokud si koupíte například „jogurtovou pěnu“, nejde o jogurt, ale o výrobek, který obsahuje navíc další přidané látky, neboli aditiva.


Dále máme ochucené jogurty, které jsou obohaceny džemem, marmeládou, sirupem, medem, ořechy apod. Ty obsahují také živé bakterie, jen je v nich více cukru než u jogurtů bílých. To bychom měli mít při jejich konzumaci na paměti.

Další zakysané výrobky jako jsou třeba jogurtové nápoje se od jogurtů liší hlavně svou konzistencí. Na trhu jsou také jogurty speciální. Jsou to především jogurty se sníženým obsahem laktózy, ty uvítají hlavně ti, kteří laktózu nesnášejí. Pak máme jogurty pro diabetiky, dia jogurty apod.

Asi nejcennější je v jogurtech lépe využitelný obsah vápníku, kvalitní bílkoviny, vitamíny A,D,B a některé minerální látky, jako je třeba jód a zinek. Především pro naše střeva jsou prospěšné v jogurtu obsažené živé bakterie.

Jiný druh jogurtu bude vyhovovat lidem těžce pracujícím a sportovcům, jiný dětem, jiný pro ty, kdo mají problémy s váhou. Ale každý si může vybrat ten svůj. A když doplníte klasický bílý jogurt drobným nebo nakrájeným čerstvým ovocem, pochutnáte si, a určitě i zdravě.

 


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jeden jogurt denně? Zakysané výrobky nám totiž prospívají., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: jeden, jogurt, denně?, zakysané, výrobky, nám, totiž, prospívají..
For Gastro 2022


×