Top cukroví na poslední chvíli
Do Vánoc jenom skok a krabice s cukrovím zeje prázdnotou? Není to nijak výjimečná situace, protože sladké dobroty chutnají nejvíce právě před svátky. Aby slavnostní stůl nezůstal prázdný, přinášíme vám několik tipů na cukroví, které je hotové během chviličky.
Vánoce a cukroví k sobě prostě patří, protože těch pár svátečních dní je dovoleno mlsat. Občas se ale stane, že se napečené zásoby ukryté v krabicích "záhadně" ztenčí nebo dokonce zmizí a hospodyňky řeší, čím uctít domácí i hosty. Pro tyto případy jsou existují recepty, které chutnají a jejich příprava nezabere hodiny u sporáku. Které to jsou?
Kuličky na různé způsoby
Tohle nepečené cukroví chutná ve světlé i tmavé variantě. K přípravě světlých kuliček á la Raffaelo postačí plechovka slazeného kondenzovaného mléka, strouhaný kokos a mandlička jako překvapení uprostřed. Tmavé kuličky lze připravit z másla, kakaa, kokosu, vanilky, moučkového cukru a rumu. Z hmoty uválíme malé kuličky, které navíc obalíme kokosem a umístíme do papírové cukrářské mističky.
Kdo sází spíše na zdravou výživu a chce se vyhnout tunám cukru, může kuličky vyrobit z rozmixovaných datlí zbavených pecek, mandlí, ovesných vloček a perníkového koření. Osladit se dají trochou medu.
Salámek ze sušeného ovoce
Na tomto cukroví je sympatické to, že se dá připravit jen s minimem cukru. Jako sladidlo zde poslouží ovoce a trocha medu nebo čekankového sirupu. Salámek vyrobíme rozmixováním ovoce s medem nebo sirupem, přidáme vlašské ořechy a piškoty. Z hmoty vytvarujeme váleček, který necháme v lednici ztuhnout a pak ho nakrájíme na kolečka.
Čokoládové hrudky
Další z velmi primitivních, ale zároveň chutných receptů, jsou čokoládové hrudky. Na jejich výrobu je třeba hořká a mléčná čokoláda, troška másla, strouhaný kokos, vanilkový cukr a kukuřičné lupínky.
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni s troškou másla, přidáme cukr a lupínky. Hmotu promícháme a na pečící papír tvarujeme malé hromádky, které necháme vychladnout.
Mandle v čokoládě
Vypadají luxusně, a také tak chutnají. Po mandlích v čokoládě se vždy rychle zapráší a díky snadné přípravě se dají téměř ihned doplnit. Mandle zbavené slupky nasekáme na hranolky. Ve vodní lázni rozehřejeme oblíbený druh tmavé čokolády s máslem. Na pečící papír umístíme kopeček vytvořený z pár hranolků mandlí, zalijeme ho čokoládou, posypeme trochou hrubozrnné soli a necháme ztuhnout. Vychladlé mandličky skladujeme v chladu, v papírových košíčcích.
Nepečené čokoládové košíčky
Tohle cukroví ocení zejména milovníci čokolády. Košíčky jsou jí totiž pěkně napěchované!