Tipy, jak založit domácí kvásek. Proč je kvašené těsto lepší než to z droždí?

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Mouka, voda, sůl a kvas, jen tak málo stačí, aby vznikl voňavý chléb s křupavou kůrkou. Pečení kváskového chleba se posle...

Mouka, voda, sůl a kvas, jen tak málo stačí, aby vznikl voňavý chléb s křupavou kůrkou. Pečení kváskového chleba se poslední dobou vrací do módy a jde o trend, který prospívá našemu zdraví. Proč je pečivo z kvasu o něco zdravější než to z droždí, i jak kvas založit, se dozvíte v článku níže.

Mnoho hospodyněk začalo péct vlastní, domácí pečivo, protože to nese mnoho pozitiv. Nejen z finančního hlediska jsou domácí chleba i housky výhodné. Doma zadělané těsto obsahuje jen základní suroviny, bez zbytečných příměsí a pečivo je čerstvé, nikoli ze zmrazeného polotovaru jako to, které je často k vidění v obchodech.  

Tajemství je ve fermentaci

Jak již bylo řečeno, základem pro vytvoření těsta je mouka, voda, sůl a přísada, která zajistí kynutí – tedy kvas či kvásek z droždí. Příprava pečiva z drožďového kvásku je sice jednodušší a rychlejší, ale vzniklé chleby, housky a rohlíky, nenabídnou příliš výhod zdraví strávníkům. Naopak pečivo připravené z kvasu je tělu o něco prospěšnější, protože příliš nezvyšuje hladinu krevního cukru a má i další pozitiva.  

Kvas je připravován ze směsi vody a mouky, většinou celozrnné, která se nechá fermentovat, tedy kvasit. O tento proces se postarají zejména mléčné bakterie a kvasinky, díky nimž umíchaná kaše krásně nabyde. A právě ve fermentaci tkví hlavní výhoda takto připraveného pečiva. Během kvašení dochází k rozkladu složitějších látek jako jsou například sacharidy a škroby, na látky jednodušší, tělu vlídnější a lépe stravitelné. Zažívání má s takto připraveným pečivem mnohem méně práce. Kvásek navíc zabraňuje nadměrnému množení nežádoucích mikroorganismů a plísní – na rozdíl od kvasnic, a tím chrání střeva, potažmo také imunitní systém


Historicky prověřeno

Kvašené těsto přitom není žádným módním výstřelkem. Fermentaci mouky používali už staří Egypťané, dávno před naším letopočtem. Aby vzniklo voňavé, chutné pečivo, je třeba umíchat základ – tedy rozkvas, který je přímo napěchovaný pomnoženými bakteriemi a kvasinkami. Vytvoří se z předem připraveného kvásku, který je obohacený o větší, předem určenou porci mouky a vody. Výsledkem je hustá kaše, s lehce nakyslou vůní, do níž se přisypává další mouka, koření a dle chuti i semínka. Kváskové pečivo má oproti drožďovému další podstatnou výhodu -  není tak náchylné ke zplesnivění, a díky tomu vydrží déle čerstvé.

Jak kvásek založit?

Stačí k tomu užší uzavíratelná sklenice, žitná celozrnná mouka, pšeničná chlebová mouka, voda a trocha trpělivosti.

- První den smícháme ve sklenici 2 lžíce celozrnné mouky se 2 – 4 lžícemi vody, ingredience pečlivě promícháme a zakryjeme (míchání a zakrytí platí i pro ostatní dny).

- Druhý den přidáme lžíci mouky a 2 lžíce vody.

- Třetí den už je patrné, že kvásek začíná pracovat, proto ho podpoříme, a to opět dvěma lžícemi vody a lžící mouky.

- Od čtvrtého dne už budeme přidávat místo mouky celozrnné, pšeničnou chlebovou. Z kvásku odebereme dvě lžíce, které posílíme lžící mouky a lžící vody. Zbylý kvásek vyhodíme. Takto postupujeme dalších pár dní, dokud kvásek nezačne tvořit bubliny a nezdvojnásobí svůj objem. Nyní je kvásek připravený a můžeme začít s pečením chleba.

Výborný domácí chléb z žitného kvásku

Výborný domácí chléb z žitného kvásku


Kváskový chléb má pevnou, krásně křupavou kůrku. Skvěle chutná i jen namazaný máslem.


Houbová polévka s kváskem a chilli

Houbová polévka s kváskem a chilli


Skvělá podzimní polévka, netradičně zahuštěná kváskem. Porce zdraví na talíři!


Kvašáky

Kvašáky


Fermentovaná, tedy kvašená zelenina, přináší zdraví mnoho výhod. Ideální vitamínová bomba pro nadcházející podzim!


Domácí chléb

Domácí chléb


Pečivo vyrobené doma chutná prostě nejlépe. Kdo ho jednou vyzkouší, nebude chtít jiné.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tipy, jak založit domácí kvásek. Proč je kvašené těsto lepší než to z droždí? , je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×