Velikonoční nádivka z uzeného masa recept
Tradičně se nádivka obohacená jarními bylinkami podává o velikonočních svátcích. Chutnat však může i během roku. Uzené maso, pečivo, vejce a bylinky - to je základ nádivky, kterou lze péct samostatně v pekáčku nebo jí naplnit vnitřek kuřete. Nádivka má v české kuchyni vysloužené čestné místo a navíc je to pokrm chutný a snadný na přípravu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 600 g vařeného uzeného masa bez kosti
- 3 vejce
- ½ l mléka
- 150 g nakrájeného pečiva (housky, rohlíky)
- hrst čerstvých bylinek nebo mladých kopřiv
- špetka mletého nového koření
- pepř
- sůl
- máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku
Způsob přípravy
Do mísy vyklepneme vejce, přilijeme mléko a metličkou je vyšleháme do pěny. Pečivo nakrájíme na malé kousky nebo ho nahrubo nastrouháme a nasypeme do mísy.
Maso umeleme nebo najemno nakrájíme, kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme, stejně jako ostatní čerstvé bylinky. Vše přidáme do mísy a promícháme.
Směs na nádivku dochutíme solí, novým kořením, pepřem a necháme přibližně půl hodiny odpočinout, aby pečivo nabobtnalo.
Pekáček nebo jinou hranatou zapékací nádobu vymažeme máslem nebo sádlem, vlijeme do ní připravenou směs a nádivku pečeme v troubě předehřáté na 180°C půl až tři čtvrtě hodiny.