Velikonoční beránek mrkvový recept
Beránek je krásnou velikonoční dekorací na stůl, ale také lahodným moučníkem. Nese v sobě přitom symboliku, protože Židé ho brali jako zvíře obětní, což od nich křesťané o velikonočních svátcích převzali, i proto je beránek oblíbeným jarním moučníkem. Připravit ho lze z klasického třeného těsta, dá se ale i trochu improvizovat a do základu přidat například mák, nebo mrkev jako v tomto receptu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 200 g krupicového cukru
- 400 g polohrubé mouky
- 450 g mrkve
- 3 vejce
- 125 ml slunečnicového oleje
- 125 g bílého jogurtu
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- 80 g vlašských ořechů
- 2 lžičky mleté skořice
- máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Způsob přípravy
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Pak do směsi přilijeme olej, jogurt a vše pečlivě prošleháme.
V jiné míse smísíme mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou a skořicí. Sypkou směs postupně přidáváme do tekuté a dobře promícháme.
Mrkev očistíme a najemno nastrouháme. Ořechy nahrubo nasekáme a společně s mrkví je vmícháme do základu těsta.
Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto do ní nalijeme. Beránka pečeme v troubě předehřáté na 180°C 60 až 70 minut.