Tradiční velikonoční šoldra recept
Tato tradiční velikonoční delikatesa - velikonoční šoldra - je oblíbená především ve Slezsku. V podstatě se jedná o kynuté těsto na chléb plněné slaninou, uzenou plecí, párky, ale třeba i klobásou. Těsto můžete naplnit jakýmkoliv masem, které máte rádi. Třeba v Portugalsku se dělá podobný chleba, ovšem plněný kuřecím masem, uzenou šunkou, treskou i sardinkami.
Šoldra, Šoldr představuje tradiční velikonoční chléb, který je typický pro slezskou kuchyni. Lidi si jej pamatují také pod názvem muřin. Muřin leckomu připomíná mouřenína, to jest staré označení pro černocha, a je to tak správně. Muřin dokonce doslova znamená černocha, což odkazuje na typické zčernání pokrmu. Šoldra se tradičně připravuje a jí na Velikonoční neděli.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 kostky droždí
- 1 lžičku soli
- 5 dkg cukru
- 1,5 dcl oleje
- 1/2 l uzené polévky bez tuku
- 1 kostka 100% tuk Lukana
- uzené maso
Způsob přípravy
Den před pečením si uvařím uzené maso, polévku nechám zchladit a seberu z ní tuk. Droždí necháme vykynout ve vlažné polévce s cukrem a troškou mouky. Vykynuté droždí vlijeme do mouky, přidat sůl, olej a těsto necháme kynout. Jakmile vám těsto nakyne, rozválejte ho na plát a zabalte do něj uzené maso. Maso zabalíme ideálně do tvaru chleba.
Vyválenou půlku těsta dáme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo na plech a necháme 15 minut odstát. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Vložte plecovník z kynutého těsta pečte dozlatova. Občas můžete potřít vajíčkem.