Klasický mrkvový dort recept
Klasický mrkvový dort je lehký a vláčný moučník. Určitě s ním uspějeme při každé slavnostnější příležitosti.
(celý recept)
Ingredience receptu
- dort:
- 1 ananas nebo ananasový kompot
- 2 hrnky nastrouhané mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek cukru krupice
- 4 vejce
- 1 hrnek hnědého cukru
- 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrnek řepkového oleje
- poleva:
- 1 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/4 hrnku změklého másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 balení smetanového sýra
Způsob přípravy
Klasický mrkvový dort je lehký a vláčný moučník. Určitě s ním uspějeme při každé slavnostnější příležitosti. Ke kávě, vínu nebo čaji se hodí naprosto skvěle. Troubu předehřejeme na 200 stupňů.Formu na dort si připravíme a vymažeme ji máslem. Ananas nakrájíme na drobné kousky a šťávu z něho nebo z kompotu dáme stranou. Do velké mísy dáme ananas, 2 lžíce ananasové šťávy, olej, cukr, nastrouhanou mrkev a vejce. Vše dobře promícháme. Ve druhé míse smícháme skořici, jedlou sodu, sůl a mouku.
Nyní moučnou směs přidáme do mísy s mrkví a vše důkladně uhněteme. Nakonec do těsta přidáme nasekané ořechy. Hotové těsto nalijeme do vymazané formy na dort a pečeme ho v předehřáté troubě asi 40 minut. Doprostřed dortu zapíchneme párátko a pokud zůstane po vytáhnutí čisté, je dort upečený. Ve zvláštní míse si připravíme polevu ušleháním smetanového sýra s máslem, vanilkou a cukrem do hladké pěny. Vychladlý dort potřeme polevou a můžeme ho ještě třeba přizdobit kousky ananasu.