Několik dobrých rad a pravidel pro přípravu minutek
Minutka je jednoduše řečeno, rychlá příprava masa. Pokud ale nebudete respektovat několik důležitých rad, může se vám stát, že místo opečeného, křehkého a šťavnatého kousku masa, bude výsledkem vašeho snažení tuhá a suchá podrážka. Připravit minutku vlastně není vůbec nic složitého. Vždyť dodržet pár základních pokynů je snadné a hlavně se to opravdu vyplatí.
1. Maso na minutku může být hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí nebo i vnitřnosti, ale mělo by být vždy prvotřídní kvality.
2. Maso na minutky bychom měli také správně nakrájet, na plátky, a to vždy proti vláknu.
3. Maso na minutky můžeme, je-li plátek příliš vysoký, naklepávat pouze hranou dlaně, nikdy ne paličkou.
4. Stejně tak není dobré maso napichovat na vidličku, nebo je příliš nařezávat. K jeho obracení používejme plochou naběračku.
5. Maso připravujeme bez pokličky, protože v tom případě bychom maso spíše dusili, nebo vařili, a to nechceme.
6. Minutkové maso opékáme, pečeme, restujeme nebo grilujeme zprudka, tak si zachová nejvíce nerostných látek a vitamínů.
7. Maso předem nesolíme, protože by zvlhlo a my naopak potřebujeme začínat s masem suchým, aby se pečením na povrchu zatáhlo. Sůl přidáme až nakonec.
8. Ze stejného důvodu, pokud maso omýváme, osušíme ho pak utěrkou.
9. Maso pokládáme na horký tuk do pánve, do předehřáté trouby nebo na rozpálený gril.
10. Pokud během úpravy budeme maso polévat horkým olejem, bude plátek propečenější. Když například máme raději krvavý biftek, maso horkým olejem nepoléváme. Chceme-li, na hotový plátek masa můžeme na talíři položit kousek tuhého másla.
11. Minutky připravujeme na kvalitním oleji, na másle, nebo na obojím.
12. Záleží na druhu masa, ale zpravidla bychom měli každý plátek zprudka opékat 1 až 2 minuty po každé straně.
To je jen několik základních rad, jak na minutky. Ve své vlastní kuchyni určitě přijdete i na jiné vychytávky, kvůli kterým bude právě vaše minutka tím nejkřehčím a zároveň křupavým a šťavnatým kouskem masa.