Pečený losos s brambory recept
Pečený losos s brambory a zelenými fazolkami připravíme velmi jednoduše v troubě v jednom pekáči. Pomocí doplňujícího koření si maso i přílohu dochutíme podle svého.
(celý recept)
Ingredience receptu
- marináda :
- 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
- 1 lžíce sojové nebo rybí omáčky
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce medu
- 2 utřené stroužky česneku
- 3 porce lososa (asi 500g)
- pečené brambory:
- 450 g oloupaných a nakrájených brambor
- 1 utřený stroužek česneku
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- sůl
- fazolky:
- 250 g zelených fazolek
- 1 lžíce olivového oleje
- obloha a koření navíc dle chuti:
- mletý černý pepř
- 1 malá chilli paprička
- 1 limetka nebo citron
- sůl
Způsob přípravy
Pečený losos s brambory a zelenými fazolkami připravíme velmi jednoduše v troubě v jednom pekáči. Pomocí doplňujícího koření si maso i přílohu dochutíme podle svého. Je to vynikající a zdravé jídlo. V míse si připravíme marinádu na lososa. Smícháme med, 2 utřené stroužky česneku, nastrouhanou kůru z limetky, limetkovou šťávu a sojovou omáčku. Důkladně vše promícháme a v takto připravené marinádě necháme porce lososa ležet nejméně 20 minut. Mezitím nakrájené brambory protřepeme v misce s utřeným stroužkem česneku, rozpuštěným máslem a trochou soli. Nasypeme je do pekáče a v předehřáté troubě na 180 stupňů pečeme 20 minut. Pak brambory v pekáči odsuneme ke kraji a do středu vložíme marinované kousky lososa kůží dolů a na okraj pekáče naskládáme ještě zelené fazolky polité olivovým olejem.
Vše okořeníme mletým pepřem a lehce osolíme. Kousky lososa ještě potřeme marinádou. Nyní vše pečeme při 180 stupních asi 4 minuty, pak zvýšíme teplotu, polijeme lososa zbylou marinádou a zprudka opékáme asi 2 minuty, až vršek ryby zezlátne. Jídlo vyndáme z trouby a před podáváním necháme v pokojové teplotě odpočinout 3 minuty. Můžeme obložit nakrájenou limetkou, posypat nastrouhanou chilli papričkou, pokapat maso limetkovou šťávou, opepřit a dosolit podle vlastní chuti.