Zapečené zelné závitky recept
Zapečené zelné závitky s čerstvě uvařenými bramborami budou všem chutnat. Jednoduché klasické jídlo, které uvaří i kuchař amatér.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 zelná hlávka
- 500 g mletého masa
- 2 hrnky uvařené rýže
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce oleje
- sůl
- mletý černý pepř
- mletá sladká paprika
- 1 stroužek česneku
- omáčka :
- 3 rajčata
- 2 zelené papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- mletý pepř
- sladká mletá paprika
- vývar nebo voda
Způsob přípravy
Zelnou hlávku opatrně rozdělíme na listy. Vybereme ty největší, důkladně je opláchneme a vložíme do hrnce s vroucí vodou, kde je necháme dokud nezměknou.
Mezitím na oleji osmahneme nakrájenou jarní cibulku s utřeným česnekem, přidáme mleté maso, sůl a koření, za stálého míchání maso restujeme až zhnědne. Pak přidáme vařenou rýži a petrželku, znovu promícháme a už jen prohřejeme. Podle potřeby do směsi přidáme sůl nebo koření.
Rajčata a papriky nakrájíme na menší kousky, přidáme protlak a koření a zalijeme vývarem, tak, aby byla zelenina ponořená. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí zeleniny. Podle potřeby přidáme vývar. Pak tyčovým mixérem vše rozmixujeme na hladkou omáčku.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Každý zelný list naplníme masovou směsí a dobře zabalíme. Závitky naskládáme v jedné vrstvě do pekáče, zalijeme zeleninovou omáčkou a v předehřáté troubě pečeme 35 až 45 minut, podle velikosti.