Žemlovka recept
Žemlovka, neboli žemlový nákyp, to je jídlo, které nám možná připomene dětství. Nicméně tenhle chutný pokrm si uděláme i dnes. Pečivo které použijete by mělo být alespoň den staré.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g nahrubo nastrouhaných jablek
- 6 vajec
- 200 g veky
- 100 ml smetany
- 500 ml mléka
- 80 g cukru moučka
- 1 lžička skořice
- 60 g tuhého másla
- cukr moučka na posypání
Způsob přípravy
V míse ušleháme vejce s mlékem, smetanou a cukrem. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Pekáč na žemlovku vymažeme máslem.
Na dno rozložíme vrstvu na menší kousky nakrájené veky, pak přijde vrstva jablek. Tyto vrstvy střídáme, skončíme vrstvou pečiva. Nyní vše zalijeme mléčnou směsí. Povrch posypeme skořicí a poklademe plátky másla.
V předehřáté troubě pečeme žemlovku asi 45 minut. Na talíři pak porce posypeme moučkovým cukrem.