Kustovnice čínská: návod, jak vyrobit pesto s přidanou hodnotou
Plody kustovnice čínské, které jsou známé také pod názvem goji, platí díky svým účinkům na lidský organismus za superpotravinu. Tajemství korálově oranžových plodů se totiž ukrývá v jejich unikátním složení. V Asii se jim dokonce přezdívá bobulky štěstí. Plody kustovnice lze přidat do nejrůznějších pokrmů, dokonce i do pasty, která se používá na těstoviny.
V Číně je plod kustovnice populární jako lék na spoustu neduhů už více než dva tisíce let. Bobule goji mají své pevně zakotvené místo i v tradiční čínské medicíně. Důvod? Unikátní složení, které stimuluje imunitu, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Zjednodušeně řečeno jsou goji bobule zbraní proti stárnutí.
Plody kustovnice se pyšní velkým obsahem vitamínu C, E, železa, karotenoidů a nalezneme v nich také unikátní komplex cukrových řetězců a aminokyselin, které mají pro lidské zdraví velmi prospěšné účinky.
Stačí jen hrstička
Ani se zdravými potravinami to však není dobré přehánět, což platí také u plodů kustovnice. V Asii se k ni přistupuje jako k léku, který je třeba dávkovat. Doporučená dávka plodů goji by proto denně neměla přesáhnout množství jedné polévkové lžíce. Ve větším množství by totiž mohla nadělat v těle "paseku", protože ovlivňuje hormonální hladinu i látkovou výměnu v těle.
Goji v kuchyni
Pesto, tedy hustá pasta, která se zejména v Itálii používá k dochucení těstovin, si našlo cestu i na český jídelníček. Tradičně se tato omáčka připravuje z rozdrcených lístků bazalky, piniových oříšků, olivového oleje a česneku. Vyrobit ji ale lze například i z rajčat, jejichž sezona na zahradách právě vrcholí.
Jak na rajčatové pesto s kustovnicí?
Pro cca. 300 ml pesta budete potřebovat: 3 lžíce sušených bobulí goji, 50 g sušených rajčat, 2 lžíce piniových oříšků, 1 snítku rozmarýnu, 1 stroužek česneku, sůl a pepř
Postup:
1. Bobulky kustovnice namočíme do 125 ml vody, do stejného množství vody, ale do jiné nádoby namočíme také sušená rajčata a necháme je přes noc nabobtnat.
2. Piniové oříšky krátce nasucho opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Ze snítky rozmarýnu otrháme větvičky a nadrobno je nasekáme. Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
3. Plody goji slijeme a vodu uchováme. Do mixéru vložíme oříšky, slitá sušená rajčata (vodu opět zachytíme), česnek a rozmarýn. Ke směsi přilijeme část zachycené vody z rajčat i goji a rozmixujeme vše na pastu. Pokud bude příliš hustá, přilijeme vodu.
4. Pesto dochutíme solí, pepřem, vmícháme do něj celé plody goji a uchováváme ho v uzavíratelné sklenici v lednici. Používáme ho do těstovin nebo jako nátěrku na pečivo.
Zdroj: Superpotraviny – zdroje síly z přírody

Pesto z medvědího česneku
Pastu na těstoviny lze vyrobit z nejrůznějších darů přírody. Třeba i z medvědího česneku, který má pozitivní účinky na organismus.

Červené pesto
Oblíbené je ve Středomoří i pesto z rajčat. Těstoviny pasta ozvláštní výraznou chutí a vůní.

Libečkové pesto
Libeček roste v zahradách jako plevel. Pokud nevíte co s ním, vyrobte si chutnou a aromatickou pastu na těstoviny.

Domácí pesto s koriandrem
Pro fajnšmekry je tu pesto s výraznou bylinou - koriandrem. Vyzkoušejte nové chutě ještě dnes!