Ořechy, oříšky, mandle – zdroj zdraví a dobré nálady
Věděli jste, že podle posledních výzkumů mandle pomáhají odbourávat stres? Tahle jedlá semínka pocházející z mandlovníku jsou vůbec zdrojem spousty důležitých a pro naše zdraví potřebných látek. Velké množství antioxidantů obsažených hlavně v hnědé slupce chrání naše buňky před oxidativním stresem, který je příčinou stárnutí a také některých závažných onemocnění, například rakoviny. Proto neloupané mandle jsou z tohoto důvodu mnohem zdravější. Kromě toho jsou mandle jedním z nejlepších zdrojů vitamínu E. Ten nám pomáhá v boji proti onemocněním rakovinou nebo Alzheimerovou chorobou. Vitamím E je pro náš organizmus i jinak velmi důležitý. Mandle obsahují zdravé tuky, hodně bílkovin a málo cukru, a právě proto jsou velmi prospěšné i diabetikům. Jsou bohaté na hořčík, který dnes mnohým z nás bohužel chybí. Právě hořčík příznivě ovlivňuje průběh cukrovky druhého typu. A tato nemoc, jak víme, je dnes závažným celosvětovým problémem. Hořčík má i nezanedbatelný vliv na krevní tlak. Jeho nedostatek je podle posledních vědeckých výzkumů spojován právě s vysokým krevním tlakem. Závažným rizikovým faktorem výskytu onemocnění srdce a cév je vysoká hodnota „zlého“ cholesterolu (LDL lipoproteiny). Některé lékařské studie upozorňují na to, že hořčík hladinu „zlého“ cholesterolu významně snižuje.
To je jen zlomek důvodů, proč jíst mandle. U nás se prodávají většinou zbavené skořápky, v syrovém stavu nebo pražené. Samozřejmě všeho moc škodí, ani zdravé mandle není vhodné konzumovat v nadměrném množství. V zájmu svého zdraví ale rozhodně uděláme dobře, když je v rozumné míře občas přidáme do svého jídelníčku.
Ořechy jsou samy o sobě prevencí na různé tělesné neduhy. Nejznámější, vlašské ořechy, zklidňují naše nervy, mají protizánětlivé účinky a stejně jako mandle jsou dobrou prevencí proti cévním a srdečním chorobám. Prospívají vlasům, nehtům a pleti vůbec. A stejně jako u mandlí, stačí pár oříšků, jíst je plnými hrstmi by nám mohlo přinést naopak jen potíže.
Lískové oříšky zase snižují cholesterol a pozitivně ovlivňují stařeckou demenci. Jsou také vhodné pro nemocné cukrovkou druhého typu.
Stejně tak jsou zdravé „buráky“. Burské oříšky se u nás konzumují snad ze všech ořechů nejvíce. Se svými vitamíny, proteiny, vápníkem, hořčíkem a draslíkem jsou pro naše zdraví důležité. Jejich kalorická hodnota je ale značná, takže jejich konzumaci bychom neměli přehánět.
Pistácie podporují nervový systém a mají ze všech ořechů nejméně kalorií.
Kešu ořechy jsou bohaté na hořčík, železo, zinek a údajně zlepšují paměť.
Para ořechy jsou velkým zdrojem selenu, který nás chrání před rakovinou.
Makadamové, piniové a ještě mnoho a mnoho dalších druhů ořechů známe. Většinou jsou všechny pro naše zdraví přínosné a můžeme je s chutí konzumovat. Občas si tedy dopřejme pár těch našich nejoblíbenějších. Naše tělo to rozhodně uvítá. Ale jak už jsme řekli, i u ořechů platí známé pořekadlo - všeho s mírou.
Měli bychom nakonec upozornit ty, co jsou na ořechy alergičtí, a podle výzkumů jich v poslední době přibývá, aby až dočtou až sem, hodili článek do koše a dopřáli si místo ořechů něco stejně zdravého a pro ně bezpečného.

Sýrové koule s ořechy a datlemi
Můžete si tento předkrm připravit velmi snadno. Nebo sýrové koule podávat jako vítanou chuťovku k vínu.

Zeleninový salát s ořechy a citronovou zálivkou
Zdravá syrová zelenina a zdravé ořechy. Váš organizmus ten příval zdraví prospěšných látek přivítá.