Sýrová omáčka Mornay recept

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření25 minPočet porcí1 porce

Tento typ omáčky je velmi populární ve Francii, kde má také původ. Omáčka výborně chutná například se zapečenou zeleninou, ale také s těstovinami nebo masem. Hodí se také k zapékání.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • Na bešamel:
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 400 ml studeného mléka
  • 100 g tvrdého sýra (ideálně typu čedar)
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce másla
  • trocha mléka
  • sůl
  • špetka mletého muškátového oříšku


Způsob přípravy

Nejprve je třeba udělat bešamel. V rendlíku rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, jíšku necháme minutu opražit a pak za stálého míchání přiléváme mléko. Omáčku rozšleháme metličkou a necháme asi 20 minut povařit. Pro přípravu sýrové omáčky budeme potřebovat přibližně 400 - 500 ml bešamelu.

Do horkého bešamelu přimícháme strouhaný sýr. Není vhodné používat sýry typu eidam nebo ementál, které se “táhnou”. Nejvhodnějším sýrem je čedar. Kdo ho nemá, může použít parmezán, s nímž omáčka také dobře “funguje”.

Omáčku dochutíme solí, mletým nebo strouhaným muškátovým oříškem. Omáčku zjemníme máslem a žloutky, které předem rozšleháme v troše mléka.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Sýrová omáčka Mornay recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Sýrová omáčka Mornay.
Nebo hledejte podobné podle části názvu sýrová omáčka mornay .
Hledat podobné recepty na internetu jako Sýrová omáčka Mornay

Kde najít informace



×