Sýrová omáčka Mornay recept
Tento typ omáčky je velmi populární ve Francii, kde má také původ. Omáčka výborně chutná například se zapečenou zeleninou, ale také s těstovinami nebo masem. Hodí se také k zapékání.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na bešamel:
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 400 ml studeného mléka
- 100 g tvrdého sýra (ideálně typu čedar)
- 2 žloutky
- 1 lžíce másla
- trocha mléka
- sůl
- špetka mletého muškátového oříšku
Způsob přípravy
Nejprve je třeba udělat bešamel. V rendlíku rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, jíšku necháme minutu opražit a pak za stálého míchání přiléváme mléko. Omáčku rozšleháme metličkou a necháme asi 20 minut povařit. Pro přípravu sýrové omáčky budeme potřebovat přibližně 400 - 500 ml bešamelu.
Do horkého bešamelu přimícháme strouhaný sýr. Není vhodné používat sýry typu eidam nebo ementál, které se “táhnou”. Nejvhodnějším sýrem je čedar. Kdo ho nemá, může použít parmezán, s nímž omáčka také dobře “funguje”.
Omáčku dochutíme solí, mletým nebo strouhaným muškátovým oříškem. Omáčku zjemníme máslem a žloutky, které předem rozšleháme v troše mléka.