Libečkové pesto recept
Hustá zelená omáčky, tedy pesto, je výtečné dochucovadlo v kuchyni. Pesto dodá šmrnc těstovinám, polévkám, masu a natřít se dá také na pečivo. Pesto je původně italský vynález a vytvořit ho můžeme z nejrůznějších druhů bylinek. Tradiční bazalku lze nahradit například petrželí, rukolou nebo libečkem. Vznikne výtečná aromatická omáčka, po níž rádi sáhnete i tehdy, když vás v kuchyni bude tlačit čas. Libeček je navíc bylinka velmi užitečná. Pročistí krev, působí močopudně a zlepšuje krevní oběh.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 - 3 hrsti libečku
- olivový olej
- slunečnicová semínka
- sůl
Způsob přípravy
Libeček umyjeme, osušíme a vložíme do mixéru. Slunečnicová semínka krátce opražíme na suché pánvi. Zvýrazní to jejich chuť.
Do mixéru přisypeme semínka, přidáme trochu soli, asi lžíci olivového oleje a směs rozmixujeme.
Pesto dolijeme olivovým olejem, opět promixujeme a plníme ho do uzavíratelných skleniček. Naplněné skleničky skladujeme v lednici a pesto brzy spotřebujeme, protože se rychle kazí.