Chřestová sezona začíná
Chřestová sezona v Čechách začíná. Sklizeň bílého chřestu již začala, sběr zeleného chřestu začne o pár dní později. V gastronomii se využívá k přípravě všech možných druhů jídel jako jsou chřestové polévky, vařený chřest s rúznými omáčkami, hodí se jako příloha do quiche nebo na pizzu.
Chřestu neboli šparglu rozeznáváme tři základní druhy, které se liší způsobem pěstování a chutí.
- Bílý chřest - má nejjemnější chuť
- Zelený chřest - pěstuje se na světle (zelenou barvu má díky slunečnímu záření) a v Čechách je pravděpodobně nejoblíbenější
- Fialový chřest - speciální odrůda, která se chutí příliš neliší od chřestu bílého
Chřest je výborná a zároveň zdravá zelenina oblíbená zejména v Německu. U nás se pěstuje a konzumuje už od doby Rakouska-Uherska a první republiky. Ikdyž za totality byl považován za buržoazní výdobytek a jeho pěstování, u nás, téměř zaniklo.
Co se ceny týče, tak pozor, za začátku sezony je poměrně drahý.

Marinovaný chřest s nivou
Marinovaný chřest s nivou si můžeme přidat k přírodním masům, může to být i pikantní předkrm.

Pečený losos s chřestem
Losos s chřestem je zdravé a výživné jídlo a s brambory a rajčátky vytvoří skvělou harmonii chutí.

Flambované kuře s chřestem
Flambované kuře s chřestem je jemný, delikátní pokrm se kterým se nemůžeme splést.

Grilovaný chřest
Grilovaný chřest je rychlé, dobré a zdravé jídlo. Ideální příležitost oprášit gril a připravit se na grilovací sezonu.

Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem
Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem si upečeme doma a je to opravdu pochoutka.