Zelňačka recept
Zelňačka je oblíbená, hustá a příjemně nakyslá polévka. Pochutnáme si na ní vždy, ale nejvíce ji asi oceníme po veselém večírku se spoustou báječného pití.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g brambor
- 1 cibule
- 380 g kysaného zelí
- 80g másla
- 100 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 ml zakysané smetany
- 200 g vepřové klobásy
- sůl
- mletý černý pepř
- kmín
- čerstvá zelená petrželka
Způsob přípravy
Zelňačka je oblíbená, hustá a příjemně nakyslá polévka. Pochutnáme si na ní vždy, ale nejvíce ji asi oceníme po veselém večírku se spoustou báječného pití. Z kysaného zelí slijeme nálev a zelí překrájíme na menší kousky. Do vysokého hrnce nalijeme asi 1,5 až 2 litry vody a zelí v ní uvaříme doměkka. Mezitím si v jiném hrnci, ve vodě se solí a kmínem, uvaříme doměkka brambory nakrájené na kostičky. Z másla a mouky osmahneme světlou jíšku, přidáme ji do polévky k uvařenému zelí, rozmícháme a krátce povaříme.
Klobásu nakrájíme na kolečka a která opečeme krátce na malé pánvi. Nyní do polévky přidáme nadrobno nasekanou cibuli, uvařené brambory, osmaženou klobásu a vše zalijeme mlékem. Znovu přivedeme k varu a jen krátce provaříme. Do hotové polévky zamícháme smetanu, podle chuti osolíme a opepříme. Jednotlivé porce ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.