Květen je měsícem hamburgerů. Vyzkoušejte jejich masovou i vegetariánskou variantu!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Grilované mleté hovězí maso v housce, obložené šťavnatými rajčaty, cibulkou, okurkou, salátem a zalité dresingem, je považované za americkou klasiku. Název sice nese podle města Hamburk, ale s německým přístavem toho má společného jen velmi málo. Své "narozeniny" slaví tento báječný a populární pokrm v květnu a k oslavám se lze nejlépe připojit tak, že si hamburger připravíte doma.  

Bezesporu patří k nejoblíbenějším jídlům v USA a oblibu si hamburger získal takřka po celém světě. V Oxfordském slovníku se uvádí, že jako jídlo byl poprvé zmíněn v novinách města Walla Walla ve státě Washington, a to v roce 1889. Jaká byla cesta hamburgeru k celosvětové popularitě?

Masová placka z Hamburku

Jak napovídá sám název pokrmu, existuje zde spojitost s německým městem Hamburk. Právě v jeho okolí se v 19. století chovaly krávy a lokální maso mělo vysokou kvalitu. Prodávalo se mleté, lehce okořeněné a vytvarované do placičky. Jak se dostalo až za moře? 

V 19. století se do Ameriky stěhovali evropští imigranti, včetně těch německých, za vidinou lepšího života. A sebou vezli nejen své rodiny, ale i kulturu, zvyky a tradiční pokrmy. Placka z mletého hovězího byla běžnou stravou námořníků i přistěhovalců, ale právě v Americe byla povýšena na další level. 


Rychlá strava pro dělníky

Opečené mleté maso brzy získalo popularitu hlavně mezi dělníky, kteří často pracovali dlouhé hodiny, i v noci, a potřebovali se stravovat co nejrychleji a nejefektivněji. A tak se zrodil nápad vložit maso do pečiva a přidat rovnou i přílohy. Bylo to praktické a jak se později ukázalo, i velmi inovativní. Kdo přišel s touto ideou jako první se vedou spory. Jisté ale je, že už na přelomu století byl hamburger považován za americkou klasiku

Masový či zeleninový?

Hamburger lze zakoupit v restauracích rychlého občerstvení, ale kdo chce mít z jídla větší požitek, ten si pokrm může připravit doma. Receptů je mnoho, stačí si jen vybrat! Pro hamburger je základním kamenem úspěchu výběr kvalitního masa. Pak už stačí jen zvolit tu správnou zeleninu a je prakticky hotovo. 

Bezmasé varianty hamburgeru se zpravidla připravují z luštěnin jako jsou černé nebo červené fazole, čočka nebo cizrna. Maso však lze nahradit i cuketou, květákem nebo například houbami. 



Hamburger s kuřecím masem

Hamburger s kuřecím masem


Hovězí maso je základem klasického receptu, ale burger velmi dobře chutná i z drůbežího.


Hamburger s kuřecím masem a s jalapeno

Hamburger s kuřecím masem a s jalapeno


Kdo má raději ostřejší jídla, ten ať do burgeru přidá chilli papričku!


Grilované hamburgery

Grilované hamburgery


Mleté hovězí se skvěle hodí i jako pokrm na grilovací zahradní párty.


Jehněčí hamburgery s omáčkou  tzatziki

Jehněčí hamburgery s omáčkou tzatziki


Jakou vybrat omáčku? Ke jehněčí variantě burgeru doporučujeme tzatziki.


Dresing na hamburger

Dresing na hamburger


Nejen maso dodá jídlu chuť, také zálivka povýší burger na další level.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Květen je měsícem hamburgerů. Vyzkoušejte jejich masovou i vegetariánskou variantu!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×