Vepřové maso na hruškách recept
Dušené vepřové maso na hruškách je má jemně nasládlou chuť a podává se ideálně s vařeným bramborem. Hlavní ingrediencí receptu je vepřová plec, která je sice trochu sušší, ale ovoce jí dodá potřebnou šťavnatost.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g vepřové plece
- 1 kg menších středně tvrdých hrušek
- 1 bobkový list
- 1 cibule
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička estragonu
- 250 - 350 ml vody nebo vývaru
- sůl
- pepř
- 500 g brambor
Způsob přípravy
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky nebo tenčí plátky. Hrušky rozpůlíme, zbavíme jader a vyložíme jimi dno hrnce, který lze použít i v troubě.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky. Na hrušky rozložíme maso, posypeme ho cibulí, přidáme bobkový list, tymián i estragon.
Maso zalijeme vývarem tak, aby bylo ponořené, hrnec přikryjeme a maso dusíme 20 minut. Poté maso v hrnci shrneme ke straně a na volnou plochu rozložíme oloupané, na čtvrtky nakrájené brambory, přikryjeme a dusíme dalších 15 minut.
V mezičase rozehřejeme troubu na 180°C a po čtvrt hodině dáme hrnec bez pokličky do trouby a směs pečeme 20 minut.