Vejmrda recept
Název vejmrda možná znít trochu nezvykle, ale jde vlastně o staročeské označení jablkového křenu. Vejmrda je oblíbená příloha k pečenému kolenu, zabijačkovému guláši či jiným zabijačkovým dobrotám. V české kuchyni má velkou tradici. Ostrost dodá pokrmu křen, sladkost červená jablka. K dochucení vejmrdy už stačí jen ocet, cukr a trocha masového vývaru. Kdo má raději přílohu ostřejší, přidá více křenu. Pro sladší, jemnější variantu zvolte větší množství jablek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- červená jablka
- křen
- ocet
- cukr
- čirý masový vývar
Způsob přípravy
Křen zbavíme slupky a najemno nastrouháme. Jablka umyjeme, též najemno nastrouháme a obě ingredience nasypeme do mísy.
Přidáme cukr, ocet a trochu horkého masového vývaru, který křen spaří.
Ingredience promícháme, dle potřeby dochutíme a vejmrda je hotová.