Znojemská omáčka recept
Skvěle se hodí k hovězímu masu s houskovým knedlíkem. Na tuhle českou klasiku občas dostaneme doma chuť. Sterilované okurky dodají omáčce svěží šmrnc a jednou za čas si ji prostě musíme uvařit.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na bešamel:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka nebo smetany na vaření
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- 4 sterilované okurky
- máslo
- sůl
- mletý pepř
- trocha cukru
- citronová šťáva
Způsob přípravy
V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a necháme minutu restovat. Pak přilijeme studené mléko, metličkou směs rozšleháme a necháme 20 minut povařit. Bešamel dochutíme solí a mletým muškátovým oříškem.
Pro přípravu “znojemské” budeme potřebovat asi 400 ml bešamelu. Na pánvičce rozehřejeme máslo, okurky nakrájíme na kostičky a krátce je osmahneme. Pak je přimícháme do horkého bešamelu.
Omáčku osolíme, opepříme, dochutíme špetkou cukru a citronovou šťávou. Ve výsledku by měla mít jemně nakyslou chuť. Podáváme s masem.