Pečená treska s citronem a česnekem recept
Snadný recept na pečenou tresku v řeckém stylu s hrstkou středomořského koření a citronovou šťávou. Vychutnejte si tuto jedinečnou chuť zdravého pokrmu. Můžete podávat s rýži nebo bramborem.
Ingredience receptu
- 4-6 ks filé z tresky
- 5 stroužků česneku, oloupaných a protlačených
- ¼ šáleku nasekané čerstvé petrželky
- Citronová šťáva:
- 5 lžící čerstvé citronové šťávy
- 5 lžící extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- Na obalení:
- ⅓ šálek hladké mouky
- 1 lžička mletého koriandru
- ¾ lžičky sladké papriky
- ¾ lžičky mletého kmínu
- ¾ lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
Způsob přípravy
Předehřejte troubu na 400 °C. V misce smíchejte citronovou šťávu, olivový olej a rozpuštěné máslo a odložte stranou.
V další misce smíchejte mouku, koření, sůl a pepř. Umístěte vedle misky s citronovou šťávou.
Připravte si rybí filé a ponořte rybu do směsi citronové šťávy a poté obalte v mouce. Setřeste přebytečnou mouku. Směs citronové šťávy si nechte na později.
Na středně vysokém ohni zahřejte 2 lžíce olivového oleje na litinové pánvi. Přidejte ryby a opečte je z každé strany zhruba minutu, ale pozor rybu nesmažte příliš dlouho.
Do zbývající směsi citronové šťávy přidejte mletý česnek a promíchejte. Připravte si pečící mísu a vložte do ní rybí filé a zalijeme citronovou šťávou.
Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 10 min, dokud se maso nezačne snadno odlupovat.. Stáhneme z ohně a posypeme nasekanou petrželkou. Ihned podávejte například s jasmínovou rýži nebo šťouchaným bramborem.